Volledig scherm
De Republikeinen leunen op de ervaring van Nigel Farage voor een 'electorale coup' in Californië. © Photo News

Republikeinen willen Californië in tweeën splitsen

CalexitNigel Farage heeft een nieuwe missie: 'Calexit'. Samen met Arron Banks, een andere 'Bad Boy of Brexit', werkt hij aan de splitsing van de Amerikaanse staat Californië, een Democratisch bolwerk.

Volledig scherm
Zo zou Californië er uit zien na de splitsing. © Ussanews

Geharde Republikeinen, met voorop leiders van de Tea Party, leunen op de ervaring van Nigel Farage voor een 'electorale coup' in Californië. De bevolkingsrijkste staat van Amerika staat te boek als een Democratisch 'zekerheidje', aangevoerd door de liberale steden San Francisco en Los Angeles. Ook bij de jongste presidentsverkiezingen schaarde de kiezers in Californië zich massaal achter Hillary Clinton. Die steun is goed voor de meeste kiesmannen van alle staten: 55.

Als het aan de Repubikleinen ligt komt daar snel verandering in. Met hulp van de voormalige Ukip-leider Nigel Farage, een van de voormannen van de Brexit, werken ze aan een splitsing van Californië (40 miljoen inwoners). In een westelijke kuststrook en een oostelijk platteland. Van zo'n scheuring, een 'Calexit', zouden de Republikeinen profiteren. De kuststrook blijft Democratisch, maar zou minder kiesmannen opleveren. Het platteland zal hoogstwaarschijnlijk Republikeins kleuren en dat zou de partij behalve kiesmannen ook twee zetels in de Senaat opleveren, aldus USSA News, de 'voorpagina van de Tea Party'.

Farage en Arron Banks, een andere prominente Brexiteer, brachten deze week nog een bezoek aan Californië waar zij hielpen met fondswerving. In enkele dagen tijd werd er een miljoen dollar opgehaald. Farage deed dat vooral in Orange County. Het geld was onder meer afkomstig van ondernemers in de landbouw en de hightech. ,,Mensen die zich sinds het vertrek van president Ronald Reagan niet meer thuis voelen in de politiek'', aldus de Republikein Scott Baugh die het Britse tweetal heeft ingehuurd. Ronald Reagan was na zijn carrière in Hollywood eerst gouverneur van Californië. ,,De splitsing van een staat is niet nieuw in de Amerikaanse geschiedenis. Dat is ooit ook gebeurd met West Virginia en Virginia, en Noord en Zuid Dakota'', aldus Baugh.

Quote

De campagne richt zich op de strijd tussen de elite van Hollywood en het volk

Arron Banks

Calexit
Dat de Republikeinen zich sterk voelen in Californië blijkt ook uit de keuze van de naam voor de campagne, 'Calexit'. Liberale Trump-haters begonnen na de verkiezingen onder dezelfde vlag handtekeningen te verzamelen voor een referendum over afscheiding van de Verenigde Staten. Volgens de actievoerders kan Californië, de zesde economie van de wereld, gemakkelijk op eigen benen staan, bevrijd van de 'schandelijke populisten in Washington'.

Mede op advies van Farage en Banks proberen de Republikeinen de scheuring in 2018 bij referendum te forceren, aldus Britse media. Die volksraadpleging, waarvoor de handtekeningen van 365.800 kiezers moeten worden verzameld, zou tegelijkertijd kunnen worden gehouden met tussentijdse verkiezingen voor het Congres. Mochten de 'Reps' hun zin krijgen dan kunnen zij al in 2020, bij de eerstvolgende verkiezingen, van de 'grenscorrectie' profiteren.

Volgens de Tea Party weten Farage en Banks hoe ze het vuurtje voor een referendum over 'Calexit' kunnen opstoken. ,,De campagne richt zich op de strijd tussen de elite van Hollywood en het volk. Bijna 80 procent van de inwoners van Californië zijn ontevreden over hun bestuur en daar moeten we van kunnen profiteren'', zegt Arron Banks. ,,We vertellen de Amerikanen dat een 'Calexit' kansen heeft. Weinig mensen hielden rekening met een Brexit maar dat is ons ook gelukt.''