Reuzenpanda Yuan Yuan met haar net geboren welp.
Volledig scherm
Reuzenpanda Yuan Yuan met haar net geboren welp. © afp

Reuzenpanda in Taiwan krijgt kleintje

Een reuzenpanda is in een dierentuin van Taipeh bevallen van een vrouwtjeswelp. De moederpanda, de 9-jarige Yuan Yuan, is een van de twee panda's die vier jaar geleden cadeau waren gedaan door China om te benadrukken dat de banden tussen Taiwan en de Volksrepubliek sterker worden.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© ap

De geboorte volgt op een kunstmatige inseminatie in maart. Natuurlijke zwangerschappen bij panda's komen relatief weinig voor. Yuan Yuan is de afgelopen drie jaar al vaker geïnsemineerd: de zevende keer was raak.

China stuurde de panda's naar Taiwan in december 2008. De twee landen zijn sinds 1949 gescheiden: China vindt dat Taiwan bij China hoort, Taiwan benadrukt zijn souvereiniteit. China noemde de panda's Tuan Tuan en Yuan Yuan, wat bij elkaar 'samenvoeging' (reünie) betekent. Critici zeggen dat China de dieren gebruikt om zijn eigen agenda uit te voeren.

De twee dieren zijn desalniettemin de populairste uit de dierentuin. De zwangerschap is nauwlettend gevolgd door alle media in Taiwan. Volgens de dierentuin heeft China toegezegd dat het net geboren pandaatje op het eiland mag blijven. Normaal gesproken 'leent' Beijing reuzenpanda's uit; nieuwgeborenen wil China zelf hebben.

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.