Ricksen wil geen euthanasie: ‘Zo lang mogelijk genieten van dochtertje’

VideoFernando Ricksen (42) lijdt al sinds 2013 aan ALS, maar voor de twaalfvoudig international van Oranje is euthanasie geen optie. Dat zegt zijn biograaf en woordvoerder Vincent de Vries.   

Fernando Ricksen bij de onthulling van zijn standbeeld bij het stadion van Fortuna Sittard op 12 januari 2018.
Volledig scherm
Fernando Ricksen bij de onthulling van zijn standbeeld bij het stadion van Fortuna Sittard op 12 januari 2018. © ANP

De Vries schreef in 2013 de biografie Vechtlust over het roerige leven van Fernando Ricksen als voetballer en buiten het veld. Tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door op 30 oktober 2013 maakte Ricksen publiekelijk bekend dat hij aan de ongeneeslijke neurologische ziekte ALS lijdt.

Zijn toestand is de afgelopen vijf jaar steeds iets slechter geworden en twee weken geleden werd duidelijk dat Ricksen de rest van zijn leven zal verblijven in een hospice in Schotland, maar een zelfgekozen dood is geen optie voor de voormalig rechtsback van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. ,,In zijn hoofd is Fernando nog heel sterk,” vertelt De Vries vanochtend in de Ochtend Show to go op deze site. ,,Heel veel patiënten kiezen in deze fase wel voor euthanasie, maar voor Fernando is dat geen optie. Hij wil nog zo lang mogelijk kunnen genieten van zijn dochtertje.”

Boegbeeld

Ricksen is langzaam uitgegroeid tot een boegbeeld in de strijd tegen ALS, al is dat voorlopig nog een strijd die niet te winnen is. ,,Hij wil het ware gezicht van ALS laten zien. Hij trekt niet de gordijnen dicht, hij blijft strijdbaar. Over twee weken gaan we weer naar een meet & greet met supporters van Rangers in Glasgow.”

Ricksen speelde tussen 2000 en 2006 voor de Schotse topclub, waarmee hij zeven prijzen won. Hij is nog altijd enorm populair bij de supporters van Rangers.

Volledig scherm
© Goffe Struiksma