‘Rijkste 1 procent stoot twee keer zoveel CO2 uit als armste helft wereldbevolking’
De rijkste 1 procent van de wereld stoot twee keer zoveel CO2 uit als de armste helft van de bevolking samen. Dit blijkt uit een onderzoek van Oxfam en het Stockholm Environment Institute. De bevindingen zijn aan het begin van de VN-klimaatweek bekendgemaakt.
Tussen 1990 en 2015 was de rijkste 10 procent van de wereldbevolking verantwoordelijk voor 52 procent van de CO2-uitstoot. De rijkste 1 procent hiervan, ongeveer 63 miljoen mensen, nam in die jaren 15 procent van de uitstoot voor zijn rekening. De armste helft van de wereldbevolking was verantwoordelijk voor slechts 7 procent.
Transport
,,De transportsector is een hele grote veroorzaker”, aldus Oxfam-klimaatexpert Bertram Zagema. ,,Voor de bovenste 1 procent geldt dat nog meer dan voor de top 10 procent. De rijkste 1 procent zijn 63 miljoen mensen. Daar zitten echt niet alleen maar mensen met privéjets tussen, maar juist veel reizigers die voor lijndienstvluchten kiezen. Dat zijn ook heel wat Nederlanders, denk ik.”
Koolstofbudget
Door coronamaatregelen, zoals lockdowns in verschillende landen, verminderde de CO2-uitstoot de afgelopen tijd, maar doordat er wordt versoepeld stijgt deze nu weer snel. Als deze koolstofemissies niet jaar na jaar dalen, is de verwachting dat tegen 2030 de maximale hoeveelheid CO2-uitstoot wordt bereikt om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken. In 2020 is de aarde met nog ‘slechts’ 1 graad Celsius opgewarmd, wat volgens Oxfam al tot uiting komt met onder meer dodelijke cyclonen in India en Bangladesh, sprinkhanenzwermen in Afrika en hittegolven en bosbranden in Australië en de Verenigde Staten.
Reductie
Het onderzoek van de organisaties schat in dat een mondiale temperatuurstijging tot boven de 1,5 graden Celsius in de komende tien jaar voorkomen kan worden, als de rijkste 10 procent van de wereldbevolking 90 procent minder uitstoot. ,,Dit ziet er vooral uit als minder vliegen, maar daarmee kom je er nog niet”, licht Zagema toe. ,,Ook hebben we CO2-belastingen en groene investeringen in alternatieve vervoerswijzen nodig.”
Doel
Zagema beaamt dat de vermindering van negentig procent een fors en mogelijk onrealistisch doel is. ,,We zetten hiermee een grote uitdaging”, geeft hij toe. ,,Je zou dan heel snel, heel veel moeten investeren. De reductie van 90 procent halen we misschien niet, maar het moet zeker mogelijk zijn om voor 2030 de doelstelling van de Europese Commissie te behalen. Daarmee moet binnen 10 jaar in Europa 55 procent minder uitgestoten worden.”
Nederland is misschien klein, maar kan wel leiderschap tonen
Stem
Volgens Zagema ligt de verantwoordelijkheid voor de klimaatproblemen vooral bij de politiek. ,,Het is belangrijk je stem te gebruiken om daar druk te zetten”, legt hij uit. ,,De politiek moet uiteindelijk met de oplossing komen. Daarnaast help je door jezelf ervan bewust te zijn waar de grootste uitstoot zit. Denk daarmee aan vliegvakanties, woon-werkverkeer, vleesconsumptie en mode.”
Nederland
,,Nederland is binnen Europa behoorlijk invloedrijk en Europa is niet klein”, zegt de klimaatexpert over wat wij voor de wereld kunnen betekenen. ,,Het is belangrijk dat we voorop lopen en laten zien aan de rest van de wereld hoe het wel kan. We zijn klein, maar kunnen wel leiderschap tonen. Het kan als we dit samen als Europa doen en ons niet af laten leiden door wat er in andere landen gebeurt. We moeten daar onze eigen verantwoordelijkheid voor nemen.”
Verdubbeling
Tussen 1990 en 2015 zijn de wereldwijde jaarlijkse koolstofemissies meer dan verdubbeld, zo laat Oxfam weten. ,,Decennia van overheidsbeleid gericht op eindeloze economische groei hebben ons aan de rand van een klimaatramp gebracht”, aldus Oxfam-klimaatexpert Bertram Zagema. ,,Terwijl de overconsumptie van een rijke minderheid de klimaatcrisis verder aanwakkert zijn het vooral de armsten in ontwikkelingslanden die de prijs betalen. Dit zie je bijvoorbeeld in de Hoorn van Afrika waar door extreme hitte oogsten mislukken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
24
Reacties op minder nieuwbouw: ‘Ga bouwen voor ouderen, dan kunnen gezinnen in onze huizen’
‘Zowel wij als meerdere mensen uit de buurt zouden best uit ons grote huis weg willen, nu de kinderen het huis uit zijn en wij een dagje ouder worden. Maar er is niets voor ons’ en ‘Ik heb veertig jaar bij de politie gewerkt en toen ik begon was er al racisme en toen ik twee jaar geleden met pensioen ging, zag ik geen enkele verandering. Een leiding die voor de bühne melding maakt dat ze het probleem herkennen (als ze dit al zeggen) en het zullen aanpakken’: dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws van de dag. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van woensdag 29 maart verschijnen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
Europa gaat CO2-uitstoot aanpakken: auto’s, huizen en boeren onder de loep. En snel
De grote woorden waren vandaag al gevallen: in 2030 moet Europa minstens 55 procent van zijn CO2-uitstoot hebben teruggedrongen. Zojuist heeft de Europese Commissie bekendgemaakt hoe die doelstelling zou moeten worden gehaald. ,,Dit is een cruciaal moment’’, zegt commissaris Frans Timmermans. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUMColumn
Het zou fijn zijn als de politiek zich net zo druk maakte over die 1,5 graad als over die 1,5 meter
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren.
-
Bij jonge mensen met beroerte speelt mogelijk kanker een rol
Bij jonge mensen die een beroerte krijgen, speelt mogelijk kanker een rol bij het ontstaan ervan, stellen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. ,,Het is waarschijnlijk dat de kanker al aanwezig was toen de patiënt de beroerte kreeg”, legt hoogleraar neurologie Frank-Erik de Leeuw van de universiteit uit. ,,De diagnose was alleen nog niet gesteld.” -
-
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten.