Robot moet refurbished telefoon aan beter imago helpen

TechnologieHoewel de vraag naar refurbished smartphones al jaren stijgt, blijven veel klanten huiverig er een aan te schaffen. Via een gloednieuwe, peperdure testrobot denkt retailer Forza Refurbished het beeld te kunnen kantelen.

Volledig scherm
Directeur Jan-Willem van Dijk bij één van zijn drie robots. Ze kosten samen tienduizenden euros per maand, maar dat geld haalt Forza er uit, zegt hij. © AD/Koen Verheijden
Quote

Het handmatig testen dat we tot nu toe deden kent helaas z'n beperkin­gen. Liefst 1 op de 8 telefoons kwam terug omdat er iets mis was.

Jan-Willem van Dijk, Forza Refurbished

De robot is afkomstig uit Oost-Europa en test elke (gebruikte) iPhone op wel vijftig punten, ruim het dubbele van wat individuele medewerkers konden. Bovendien kan veel nauwkeuriger bezien worden of onderdelen nog wel deugen.

,,Zo werd de microfoon altijd getest door er in te fluiten en te luisteren," zegt manager logistiek & repair Marijn Schouw. ,,Als er iets niet goed is, horen onze technici dat aan de terugkaatsing van het geluid. Maar zo zie je niet voor hoeveel procent die nog werkt."

Schouw pakt ter illustratie een iPhone 5S uit het oplaadstation en plaatst hem in het apparaat. Een moment later komt de robot in actie en schieten mechanische armpjes richting de iPhone, worden op het scherm apps en functies aangeklikt en verschijnen allerlei menu'tjes in beeld. 

Testrapport
Een luide beltoon klinkt, waarna de robot weer verder gaat. ,,Kijk, daar detecteert de robot een fout", wijst Schouw aan. Vier minuten later is het procedé voltooid en rolt een testrapport uit de printer, waarmee medewerkers aan de slag kunnen.

Lees verder na de foto(s)