Volledig scherm
Wachtrij bij de attractie Baron 1898 in de Efteling. © anp

Roken in wachtrijen pretparken vanaf nu verboden

Roken in wachtrijen bij attracties in pretparken is vanaf dit seizoen verboden. Wie rookt in de rij, wordt daarop aangesproken. Wie blijft weigeren de sigaret uit te doen, kan het park worden uitgezet. Dat hebben 21 dagattracties verenigd in de Club van Elf besloten. De maatregel heeft als doel jonge kinderen tegen het roken te beschermen.

Quote

We hebben al onze bebording aangepast en medewer­kers zullen mensen die roken er eventueel op aanspreken

Femke van Es van de Efteling

In sommige pretparken was het roken in wachtrijen al taboe, maar vanaf dit jaar zullen alle parken er op toezien. Het is aan de parken zelf om daarnaast nog méér maatregelen te nemen. In de wachtrijen van Nederlands grootste park, de Efteling, was het roken nog niet verboden. Dat leidde vorig jaar tot commotie op social media toen een moeder die het park bezocht, kritiek uitte. Roken in de rij gaat nu wel in de ban.

,,Het zal voor veel rokende bezoekers dus wennen zijn",  zegt Femke van Es van de Efteling. ,,We hebben al onze bebording aangepast en medewerkers zullen mensen die roken er eventueel op aanspreken. We gaan ervan uit dat dat voldoende is, maar wie echt niet wil meewerken, overtreedt de huisregels en kan in het uiterste geval het park worden uitgezet.''

Daarnaast zal de Efteling in het Sprookjesbos, waar sowieso veel kleine kinderen rondlopen, het roken ontmoedigen. Daar wordt het weliswaar niet verboden, maar er komen drie rookzones en de bezoeker wordt 'vriendelijk verzocht' dáár z'n peuk op te steken.

Club van Elf
Bij de Club van Elf horen onder meer de Apenheul, Diergaarde Blijdorp, Duinrell, de Efteling, Avonturenpark Hellendoorn, Keukenhof, Madurodam, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Attractie & Vakantiepark Slagharen, Toverland en Walibi Holland.

Het Longfonds staat vierkant achter het nieuwe rookbeleid in de pretparken. Het fonds heeft een pakket met tips opgesteld om naast de pretparken ook speelplaatsen en kinderboerderijen op de rookvrije toer te laten gaan. Het pakket legt uit hoe dat het beste aangepakt kan worden. Tal van speeltuinen en kinderboerderijen worden al rookvrij gemaakt.