Volledig scherm
De blonde Jamie en donkere Joelle zijn al jaren de vaste pijlers op het terras van strandpaviljoen Wij in Scheveningen. © Frank Jansen

Rondje op terras trekt je leeg

Een rondje op het terras in de 21 grootste steden kost deze zomer ruim een halve euro meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarlijkse terrassentest van horeca-adviseur Van Spronsen.

Quote

Op minder drukke plekken in de stad liggen de prijzen al snel een stuk lager

Niek Timmermans (Van Spronsen)
Volledig scherm
Nicole (50) en Bernhard (62) genieten van elkaar en van het terras van De Kleine Jan in Monster, waar je ver onder het landelijke gemiddelde betaalt. © Desirée Schippers

De onderzoekers van Van Spronsen bestelden afgelopen maand overal dezelfde acht consumpties: twee frisdrank, twee koffie, twee fluitjes bier en twee rosé. Gemiddeld bedraagt de rekening 21,63 euro. Dat is 51 cent of 2,4 procent meer dan vorige zomer, flink meer dan de inflatie die afgelopen jaar dik onder de procent lag.

Breda blijkt na acht jaar weer de goedkoopste terrasstad: de schade bedraagt 'slechts' 20,43 euro. Hoewel een kleine drie dubbeltjes meer dan in 2015 haalt Breda daarmee Almere in als beste terrasplek. Ook Zwollenaren hebben geluk: doordat horeca-uitbaters hun tarieven slechts 12 cent verhoogden, is de stad nu de op twee na voordeligste.

Hoofdstad
Het duurst is traditiegetrouw Amsterdam. De acht consumpties kosten in de hoofdstad gemiddeld maar liefst 23,60 euro: 55 cent meer dan vorig jaar en 3,18 duurder dan in Breda. Hagenaars betalen exact een euro minder, de 'mooie stad achter de duinen' staat daarmee derde.

Van de 'grote vier' volgt Rotterdam met 22,05 euro op plaats zes, terwijl Utrecht met 21,80 euro veruit de voordeligste grote stad is. Doordat een rondje nauwelijks in prijs groeide, staat de Domstad nu elfde. Opmerkelijke stijger is tenslotte Arnhem: de prijzen stegen maar liefst 7 procent. Daarmee haalt Arnhem voor het eerste de top 10.

Volledig scherm
© AD

Kostbaarder
Hoewel een terrasje pakken flink kostbaarder wordt, nuanceert Van Spronsen de uitkomsten wel. Voor de terrassentest worden in elke stad de drukste en meest toeristische hotspots gekozen. Zoals het Rembrandtplein, het Neude, de Grote Markt. ,,Daar liggen de huurprijzen nu eenmaal het hoogst, waardoor een rondje altijd duurder is'', vertelt Niek Timmermans, expert bij Van Spronsen.

In Amsterdam geldt dat nog veel sterker, vandaar dat de hoofdstad steevast de jaarlijkse ranglijst aanvoert. ,,Op minder drukke plekken in de stad liggen de prijzen al snel een stuk lager."

Van Spronsen beoordeelt Amsterdam en de Nederlandse horeca in het algemeen niet als belachelijk duur. Dat blijkt ook uit internationale vergelijkingen, zoals de bierprijsinventarisatie van reisorganisatie GoEuro. Van 75 wereldsteden bleken er vorig jaar 44 duurder dan onze hoofdstad.

Stijgen
Een deel van de prijstoename komt doordat de grondstofprijzen voor koffie en bier de afgelopen jaren omhoog zijn gegaan. Die prijsstijgingen berekenen terras- en kroeguitbaters trouwens slechts deels aan klanten door.

De inkoopprijs van bier steeg de afgelopen vijf jaar met liefst een vijfde, onder meer omdat hop door de exploderende populariteit van speciaalbieren niet valt aan te slepen. De bierprijzen stegen echter slechts 12 procent. Koffie werd zelfs 28 procent duurder qua inkoop. De prijs voor een bakkie troost nam 'slechts' 10 procent toe.

Quote

Zelfgemaak­te ijsthee's zijn goedkoop te maken en worden dan ook meer geschonken

Niek Timmermans (Van Spronsen)
Volledig scherm
© Koen Verheijden

Gin-tonic
Van Spronsen spot ook terras-trends. Zo blijkt gin-tonic de hit van deze zomer, steeds meer terrassen schenken het. Een hype die inmiddels lijkt ingeburgerd, zijn de Radler-bieren. 96 procent van alle bezochte terrassen verkoopt ze.

Alcoholvrij bier wordt eveneens steeds geliefder, op elk terras (98 procent) zijn ze te verkrijgen. Limonades en zelfgemaakte ijsthee's raken ook meer in trek. Timmermans: ,,Die drankjes zijn goedkoop te maken, bovendien valt de smaak gemakkelijk aan te passen, waardoor een café of etablissement zich er echt in kan onderscheiden."

De terrassentest wordt al sinds 2004 elk jaar gehouden. Van Spronsen zegt in elke stad op de onderzochte locatie meerdere terrassen te vergelijken. ,,Indien mogelijk bestellen we elk jaar bij dezelfde etablissementen. Zo ontstaat het beste prijsbeeld."

Volledig scherm
Ulf en Mandy Dingelstaedt uit Berlijn op het terras van de Rembrandtbar in Amsterdam. © Maarten Brante

'De geweldige omgeving vergoedt de hoge prijs'
De Amsterdamse horeca duur? Dat is zoiets als vragen of water nat is. De meeste terrasbezoekers op het Rembrandtplein zetten zich er donderdagmiddag maar gewoon over heen, zo blijkt. Z

oals Karin Leenhouts (49) uit Middelburg, die rond lunchtijd aan een wijntje zit met zonen Victor (20) en Casper Blokpoel (17). Ook (groot)moeder Joke is mee. ,,In het centrum van Middelburg betaal ik zo'n 3,50 voor een glas wijn, schat ik", zegt Leenhouts.

In hartje Amsterdam beginnen de prijzen daar pas. De meeste glazen wijn op de kaart zijn al gauw vier tot vijf euro. ,,Toch wel een stukje duurder dan thuis." Ze maken zich er niet druk om. ,,We zijn hier deze week op vakantie en genieten van musea en onze vrije tijd. Dat het meer kost, is ons opgevallen, maar het is geen reden om hier niet te zitten."

Toeristen Ulf en Mandy Dingelstaedt -hij een Heineken, zij een witte wijn - doen dat een terras verder ook niet, ze vinden Amsterdam echter wél reteduur. ,,Maar wij komen wel uit Potsdam, het voormalige Oost-Duitsland."

Hotspots
Thuis kost een biertje vier euro. ,,Maar dat is Duitsland, daar krijg je een halve liter voor. Ach, deze geweldige omgeving vergoedt de hoge prijs'', zegt Ulf.

Een gemiddeld rondje in Amsterdam kost 23,60 euro. Maar op bepaalde hotspots kan het zelfs nog fors duurder uitpakken.

Duur of goedkoop zijn echter relatieve begrippen, blijkt op het Rembrandtplein, waar vooral veel buitenlandse vakantiegangers zitten. De vier Israelische vrienden vinden hun biertjes juist spotgoedkoop. ,,In Tel Aviv betaal ik 37 shekel, dat is bijna negen euro'', zegt de 27-jarige Omer. Ook vergeleken met andere Europese hoofdsteden vindt hij Amsterdam goed te doen. ,,De prijzen zijn prima hier. En de weed ook."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement