Rondje op terras trekt je leeg
Een rondje op het terras in de 21 grootste steden kost deze zomer ruim een halve euro meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarlijkse terrassentest van horeca-adviseur Van Spronsen.
Op minder drukke plekken in de stad liggen de prijzen al snel een stuk lager
De onderzoekers van Van Spronsen bestelden afgelopen maand overal dezelfde acht consumpties: twee frisdrank, twee koffie, twee fluitjes bier en twee rosé. Gemiddeld bedraagt de rekening 21,63 euro. Dat is 51 cent of 2,4 procent meer dan vorige zomer, flink meer dan de inflatie die afgelopen jaar dik onder de procent lag.
Breda blijkt na acht jaar weer de goedkoopste terrasstad: de schade bedraagt 'slechts' 20,43 euro. Hoewel een kleine drie dubbeltjes meer dan in 2015 haalt Breda daarmee Almere in als beste terrasplek. Ook Zwollenaren hebben geluk: doordat horeca-uitbaters hun tarieven slechts 12 cent verhoogden, is de stad nu de op twee na voordeligste.
Hoofdstad
Het duurst is traditiegetrouw Amsterdam. De acht consumpties kosten in de hoofdstad gemiddeld maar liefst 23,60 euro: 55 cent meer dan vorig jaar en 3,18 duurder dan in Breda. Hagenaars betalen exact een euro minder, de 'mooie stad achter de duinen' staat daarmee derde.
Van de 'grote vier' volgt Rotterdam met 22,05 euro op plaats zes, terwijl Utrecht met 21,80 euro veruit de voordeligste grote stad is. Doordat een rondje nauwelijks in prijs groeide, staat de Domstad nu elfde. Opmerkelijke stijger is tenslotte Arnhem: de prijzen stegen maar liefst 7 procent. Daarmee haalt Arnhem voor het eerste de top 10.
Kostbaarder
Hoewel een terrasje pakken flink kostbaarder wordt, nuanceert Van Spronsen de uitkomsten wel. Voor de terrassentest worden in elke stad de drukste en meest toeristische hotspots gekozen. Zoals het Rembrandtplein, het Neude, de Grote Markt. ,,Daar liggen de huurprijzen nu eenmaal het hoogst, waardoor een rondje altijd duurder is'', vertelt Niek Timmermans, expert bij Van Spronsen.
In Amsterdam geldt dat nog veel sterker, vandaar dat de hoofdstad steevast de jaarlijkse ranglijst aanvoert. ,,Op minder drukke plekken in de stad liggen de prijzen al snel een stuk lager."
Van Spronsen beoordeelt Amsterdam en de Nederlandse horeca in het algemeen niet als belachelijk duur. Dat blijkt ook uit internationale vergelijkingen, zoals de bierprijsinventarisatie van reisorganisatie GoEuro. Van 75 wereldsteden bleken er vorig jaar 44 duurder dan onze hoofdstad.
Stijgen
Een deel van de prijstoename komt doordat de grondstofprijzen voor koffie en bier de afgelopen jaren omhoog zijn gegaan. Die prijsstijgingen berekenen terras- en kroeguitbaters trouwens slechts deels aan klanten door.
De inkoopprijs van bier steeg de afgelopen vijf jaar met liefst een vijfde, onder meer omdat hop door de exploderende populariteit van speciaalbieren niet valt aan te slepen. De bierprijzen stegen echter slechts 12 procent. Koffie werd zelfs 28 procent duurder qua inkoop. De prijs voor een bakkie troost nam 'slechts' 10 procent toe.
Gin-tonic
Van Spronsen spot ook terras-trends. Zo blijkt gin-tonic de hit van deze zomer, steeds meer terrassen schenken het. Een hype die inmiddels lijkt ingeburgerd, zijn de Radler-bieren. 96 procent van alle bezochte terrassen verkoopt ze.
Alcoholvrij bier wordt eveneens steeds geliefder, op elk terras (98 procent) zijn ze te verkrijgen. Limonades en zelfgemaakte ijsthee's raken ook meer in trek. Timmermans: ,,Die drankjes zijn goedkoop te maken, bovendien valt de smaak gemakkelijk aan te passen, waardoor een café of etablissement zich er echt in kan onderscheiden."
De terrassentest wordt al sinds 2004 elk jaar gehouden. Van Spronsen zegt in elke stad op de onderzochte locatie meerdere terrassen te vergelijken. ,,Indien mogelijk bestellen we elk jaar bij dezelfde etablissementen. Zo ontstaat het beste prijsbeeld."
'De geweldige omgeving vergoedt de hoge prijs'
De Amsterdamse horeca duur? Dat is zoiets als vragen of water nat is. De meeste terrasbezoekers op het Rembrandtplein zetten zich er donderdagmiddag maar gewoon over heen, zo blijkt. Z
oals Karin Leenhouts (49) uit Middelburg, die rond lunchtijd aan een wijntje zit met zonen Victor (20) en Casper Blokpoel (17). Ook (groot)moeder Joke is mee. ,,In het centrum van Middelburg betaal ik zo'n 3,50 voor een glas wijn, schat ik", zegt Leenhouts.
In hartje Amsterdam beginnen de prijzen daar pas. De meeste glazen wijn op de kaart zijn al gauw vier tot vijf euro. ,,Toch wel een stukje duurder dan thuis." Ze maken zich er niet druk om. ,,We zijn hier deze week op vakantie en genieten van musea en onze vrije tijd. Dat het meer kost, is ons opgevallen, maar het is geen reden om hier niet te zitten."
Toeristen Ulf en Mandy Dingelstaedt -hij een Heineken, zij een witte wijn - doen dat een terras verder ook niet, ze vinden Amsterdam echter wél reteduur. ,,Maar wij komen wel uit Potsdam, het voormalige Oost-Duitsland."
Hotspots
Thuis kost een biertje vier euro. ,,Maar dat is Duitsland, daar krijg je een halve liter voor. Ach, deze geweldige omgeving vergoedt de hoge prijs'', zegt Ulf.
Een gemiddeld rondje in Amsterdam kost 23,60 euro. Maar op bepaalde hotspots kan het zelfs nog fors duurder uitpakken.
Duur of goedkoop zijn echter relatieve begrippen, blijkt op het Rembrandtplein, waar vooral veel buitenlandse vakantiegangers zitten. De vier Israelische vrienden vinden hun biertjes juist spotgoedkoop. ,,In Tel Aviv betaal ik 37 shekel, dat is bijna negen euro'', zegt de 27-jarige Omer. Ook vergeleken met andere Europese hoofdsteden vindt hij Amsterdam goed te doen. ,,De prijzen zijn prima hier. En de weed ook."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minister Yeşilgöz: bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed
Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yeşilgöz niet alle schade vergoed worden. -
Vrouwen aan de macht op Terschelling: ‘Was geen bewuste keuze’
In het nieuwe college van burgemeester en wethouders op Terschelling zitten alleen maar vrouwen. Een welkome afwisseling met de veelal door mannen gedomineerde lokale besturen, maar volgens wethouder Jeltje Hoekstra-Sikkema (VVD) geen vooropgezet plan. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
4
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Hoe docent M. H. jarenlang relaties kon aanknopen met leerlingen: ‘Voelde me speciaal’
Op het Haags Montessori Lyceum kon de charmante geschiedenisdocent M. H. (59) jarenlang relaties aanknopen met minderjarige leerlingen. Pas toen er een concretere melding kwam van ontucht werd hij weggestuurd en uiteindelijk veroordeeld. Was dit te laat?
-
Dit gebeurde er vannacht
Amerikanen willen zware wapens leveren en soldaten verlaten Oekraïense leger
De Amerikaanse regering wil zeer waarschijnlijk toch geavanceerde raketsystemen aan Oekraïne leveren. Het gaat om mobiele artilleriesystemen die meerdere raketten tegelijk afvuren en die, afhankelijk van de munitie, een bereik hebben tot 300 kilometer. Dat is veel verder dan de wapens waarover het Oekraïense leger nu beschikt. -
PREMIUM13
Personeelstekort dwingt hotels en campings tot creatieve oplossingen: ‘Keukens zullen vroeger dichtgaan’
Kleinere terrassen, minder hotelkamers en op de camping je eten bestellen met een QR-code. Bezoekers gaan deze zomer ondervinden dat de horeca- en toerismebranche kampen met een enorm personeelstekort. In de coronatijd kozen veel medewerkers voor beter betalende alternatieven. ,,Tegen de GGD kunnen wij niet opboksen.’’ -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?