Volledig scherm
© Archieffoto AD

Ruim 100 BN'ers roepen NTR op: Ban Zwarte Piet uit

Meer dan honderd BN'ers spreken zich vrijdag uit tegen kindervriend Zwarte Piet in een open brief. Onder de schrijvers zijn veel acteurs, auteurs en mediamensen die zich niet eerder in het debat mengden. De vaderlandse sterren richten hun betoog tegen de NTR, dat volgens hen een morele verantwoordelijkheid heeft om een voorbeeld te stellen in het Sinterklaasjournaal.

Volgens de ondertekenaars is de goedlachse knecht van de Sint een stereotiepe afbeelding van donkere mensen en zou de omroep daar mee moeten stoppen. Onder hen zijn Halina Reijn, Anna Drijver, Tygo Gernandt, Isa Hoes, Tanja Jess, Paul de Leeuw, Lieke van Lexmond, Geert Mak, Trijntje Oosterhuis, Humberto Tan, Waldemar Torenstra, Albert Verlinde, Peter R. de Vries, Patrick Kluivert en nog velen anderen.

De brief is een reactie op het vertrek deze week van Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer uit het Sinterklaasjournaal: ,,Makers die zich uitspreken voor modernisering - zoals presentatrice Dieuwertje Blok - krijgen te horen dat hun baan op de tocht staat", stellen de schrijvers. ,,Acteurs die verandering van de vorm van hun typetje voorstellen, zoals hoofdpiet Erik van Muiswinkel, vinden geen gehoor."

Racisme

Als redenen voor hun stellingname noemen de opstellers van het epistel de moeilijkheid het volksfeest van Sinterklaas en Zwarte Piet uit te leggen in het buitenland en het onderhuids racisme dat naar buiten komt in het maatschappelijke debat rond Zwarte Piet. De BN'ers schrijven: ,,De reacties van de zogenaamde voorstanders van Zwarte Piet op de sociale media staan bol van vreemdelingenhaat, gekrenkt nationalisme en onverdraagzaamheid."

Speciaal feest

De ondertekenaars spreken de wens uit dat het sinterklaasfeest weer speciaal wordt voor iedereen, met het door NTR gemaakte Sinterklaasjournaal voorop. De open brief is gepubliceerd in het NRC op de dag dat de burgemeester van Maassluis bekendmaakte dat Sinterklaas bij de landelijke intocht vooral donkerbruine en zwarte Pieten mee zal nemen.