Volledig scherm
© AFP

Rusland is boos: ESF-zege Jamala is een politieke zaak

Russische volksvertegenwoordigers hebben zondag keihard uitgehaald naar de Eurovisie Songfestival-overwinning van Jamala. De Oekraïense zangeres bleef met het lied '1944' - verwijzend naar de verdrijving van de Tataren op de Krim door Sovjetdictator Josef Stalin - de vertegenwoordiger van Rusland voor in Stockholm.

Volledig scherm
De Russische deelnemer. © ANP

De invloedrijke politicus Alexej Poesjkov, buitenlanddeskundige in de Doema, vond de song allesbehalve een bijdrage aan de gezamenlijke Europese cultuurdialoog die het liedjesfestijn zo hoog in het vaandel heeft staan. ,,Het songfestival is verworden tot een politiek slagveld'',  zei hij zondag.

Parlementariër Konstantin Kossatsjov liet zich tegenover persbureau Tass in vergelijkbare bewoordingen uit. ,,Een zege van de Koude Oorlog van het Westen tegen Rusland.'' Roeslan Balbek, vooraanstaand lid van de Moskou-trouwe bestuurspartij op de Krim, sprak van een 'uitslag van de anti-Russische politiek'. Volgens hem heeft het westen de 'stem des volks', die in meerderheid koos voor 'You are the only one' van Sergej Lasarev, genegeerd en is het gezwicht voor de 'Oekraïense druk.'

Kritiek
Ook op de Russische staatstelevisie was de kritiek op de ontknoping van het internationale muziekspektakel niet mals. ,,Jamala heeft gewonnen door punten van een jury die haar besluit in een achterkamertje heeft bekokstoofd'', vatte een deelnemer aan een discussieprogramma de heersende mening over het onderwerp samen.

In Oekraïne was het feest over de verrassing van Stockholm natuurlijk enorm. De zangeres Roeslana, die in 2004 in Istanbul won met 'Wild Dances', bejubelde haar opvolgster op Facebook uitbundig. ,,Het is gelukt! Onze zege! Europa bedankt! Dit is terecht! Het is indrukwekkend! Oekraïne is dankbaar voor elke stem!''

De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, beloofde meteen dat zijn stad een waardig gastheer zal zijn in 2017 en er een fantastisch evenement van gaat maken. ,,Ik ben ongelooflijk trots op Oekraïne en ik ben Jamala dankbaar voor de zege die voor ons vandaag de dag zo belangrijk is'', aldus de voormalig profbokser. De winnares zelf opperde overigens ook Lvov en Odessa als mogelijke plaatsen van handeling.

De top tien:

1. Oekraïne met Krim-Tataars Jamala (1944)

2.  Australië met Dami (Im Sound of silence)

3  Rusland met Sergej Lazarev (You are the only one)

4. Bulgarije met Poli Genova (If love was a crime)

5. Zweden met Frans (If I were sorry)

6.  Frankrijk met Amir (J'ai cherché)

7.  Armenië met Iveta Mukuchian (LoveWave)

8. Polen met Michal Szpak (Color of your life)

9. Litouwen met Donny Montell (I've been waiting for this night)

10. België met Laura Tesoro (What's the pressure)

11. Nederland met Douwe Bob (Slow Down)