Volledig scherm
PREMIUM
Hanina Ajarai © Marco de Swart

Salafisten, het zijn net Jehova's

Quote

Ik vergelijk ze altijd met Jehova's getuigen: even irritant en wereld­vreemd

Wat zijn salafisten eigenlijk voor mensen? Nu bekend is geworden dat er een salafistenschool in Rotterdam komt, vragen mensen zich dat vast af. Ze willen weten hoe eng die salafisten zijn. 

Ik vergelijk ze altijd met Jehova's getuigen: even irritant en wereldvreemd. Beide groepen geloven stellig dat zij de enigen op aarde zijn die het goed doen. Wijk je op een paar punten af van het gedachtegoed, dan hoor je er eigenlijk al niet meer bij. Er is geen ruimte voor pluralisme.

Ik woon in een zwarte wijk, dus bij mij bellen ze nooit aan. Maar ik weet dat Jehova's getuigen verplicht zijn regelmatig langs deuren te gaan om mensen tot de waarheid uit te nodigen. 

Salafi's bemoeien zich ook altijd met hoe andere moslims hun geloof beleven. Hoe vaak ben ik niet aangesproken door geheel in het zwart geklede vrouwen die mij vriendelijk wijzen op een of andere onvergeeflijke fout in de manier waarop ik mijn islam praktiseer. En altijd met dezelfde aanspreekvorm, dat zoetsappig klinkende 'zuster', waarna er een vernietigend oordeel volgt. ,,Zuster, hoe u uw handen legt, is niet goed", zei een onbekende vrouw een keer tegen mij in de moskee, toen ik net klaar was met het gebed. ,,Nu bidt u als een hond." Eh, oké. 

Ze houden ook regelmatig hele lezingen tegenover onbekenden op straat over zoiets onbenulligs als het woord 'jeetje'. Een moslim mag dat niet zeggen want dan gebruik je de naam van profeet Isa, in Nederland ook wel bekend als Jezus, als vloek. Kunnen de Jehova's getuigen vast ook waarderen.

Ze vinden trouwens ook allebei dat God het zeer zou afkeuren als je je verjaardag viert. Zowel salafi's als Jehova's getuigen maken hier een halszaak van. Niet alleen mag je je eigen verjaardag niet vieren, je mag ook niet aanwezig zijn op de verjaardag van een ander, je mag niemand daarmee feliciteren en je mag ook geen cadeau aannemen. 

Ik ken een moslima die taarten op bestelling maakt vanuit huis. Ze maakt de mooiste taarten voor verschillende gelegenheden: voor zwangerschappen, geboortes, afstuderen, nieuwe baan en huwelijken. Maar o wee als je haar om een verjaardagstaart vraagt. Dat druist direct in tegen haar geloof, dus dat weigert ze pertinent. Jehova's getuigen mogen trouwens zelfs hun eigen christelijke feestdagen niet vieren. Kerst of Pasen vieren is uit den boze. Dat vinden de salafisten ook, maar om andere redenen.

En dan heb je nog de politiek. Zowel Jehova's getuigen als salafisten laten zich niet in met politiek. Stemmen mag niet, althans voor salafisten geldt die beperking alleen voor niet-islamitische landen. Waarom Jehova's getuigen zo apolitiek zijn, weet ik eigenlijk niet. 

Dus, moeten we bang zijn voor die nieuwe salafistenschool in Rotterdam-Zuid? Een verrijking is de school zeker niet, maar bang? De ware salafist (dus niet de jihadistische) doet geen vlieg kwaad. Het is alleen wel erg lastig om een bijdrage te leveren aan de Nederlandse maatschappij, met al die beperkende regeltjes. Oftewel: ze hebben vooral zichzelf ermee.