Volledig scherm
De burgemeester in Ede is klaar met de overlast van jongeren © Persbureau Heitink

Samenscholingsverbod Ede na 'Marokkaanse' onlusten

Burgemeester Cees van der Knaap heeft een samenscholingsverbod ingesteld in een deel van de wijk Veldhuizen in Ede na vernielingen, brandstichting en het belagen van agenten in de afgelopen dagen. De politie krijgt de mogelijkheid om inwoners preventief te fouilleren.

Quote

Ik ben echt giftig. Deze jongens willen gewoon rotzooi trappen

Cees van der Knaap, burgemeester

Dat liet burgemeester Cees van der Knaap donderdagmiddag weten. Het gaat om het gebied rond winkelcentrum De Lindenhorst. Een groep van vijftig tot zestig jongeren, veelal van Marokkaanse afkomst, heeft de afgelopen dagen voor flinke onrust gezorgd in de wijk. ,,Ik ben echt giftig", aldus de burgemeester. Wat hem betreft is er geen sprake van een veranderde situatie in de wijk. ,,Deze jongens willen gewoon rotzooi schoppen.''  Eerder ging het ook al mis tijdens de jaarwisseling.

Onrust
Wederom was de onrust bij en rond winkelcentrum De Lindenhorst. Dit pand is al lange tijd verloederd en staat sinds kort helemaal leeg. Tot voor kort was er in het winkelcentrum een Marokkaans theehuis, wat voor een deel van de jongeren ook een verzamelplek was. Omwonenden in de buurt laten weten geschrokken te zijn van de incidenten. ,,Dit is schandalig'', vertelt Nico van Zalinge van de bewonerscommissie. ,,Dit zagen we niet aankomen. Ja, die jongens hangen hier veel rond op straat, maar meestal is er amper overlast.''

Net als veel andere bewoners wijst hij tegelijk ook naar de gemeente die actie moet ondernemen. ,,Die jongens moeten ook een plek hebben."