Volledig scherm
© ANP

Samsom officieel kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA

Diederik Samsom is kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA. De 45-jarige politicus 'wil doorknokken', schrijft hij aan de leden van de partij.  In een persoonlijk manifest dat hij vanavond op internet zette, ontvouwt hij zijn plannen voor de toekomst. ,,Ik brand van de ambitie om door te gaan'', aldus Samsom.

Volledig scherm
© ANP
Quote

Bouwen aan een verbonden Nederland, waarin iedereen kan profiteren van het herstel. Waarin je veilig bent en jezelf kunt zijn

Samsom
Volledig scherm
© YouTube

,,De komende weken leg ik verantwoording af voor het werk dat is gedaan, schets ik onze opdracht voor de toekomst en vraag ik uw vertrouwen als politiek leider van deze prachtige partij'', liet Samsom weten.

En in zijn manifest schrijft hij verder: ,,Er is geen tekort aan megafoons van het ongenoegen, er dreigt een tekort aan nuance. Het gaat beter, maar nog niet met iedereen. Er dreigt een kloof tussen degenen die profiteren van de vooruitgang en zij die dat niet of te weinig kunnen. En economisch herstel neemt andere bedreigingen niet weg. Terroristische aanslagen, spanningen in andere landen die hier hun effect hebben. Nu de economie opleeft staan we voor nieuwe opgaven. Bouwen aan een verbonden Nederland, waarin iedereen kan profiteren van het herstel. Waarin je veilig bent en jezelf kunt zijn."

Potentieel boegbeeld Samsom hoopt dat er een lijsttrekkersverkiezing komt. De PvdA wil het liefst een lijsttrekkersverkiezing, zodat de partij veel publiciteit krijgt en kan laten zien waar het voor staat.  Tot 24 oktober kunnen zich tegenkandidaten melden. Vicepremier Lodewijk Asscher besluit volges de NOS in oktober of hij Samsom gaat uitdagen. Europarlementariër Paul Tang wil zich misschien ook in de strijd mengen om boegbeeld van de PvdA te worden. 

Favoriet
De Rotterdamse burgemeester Achmed Aboutaleb, torenhoge favoriet onder PvdA-watchers, liet eerder al weten niets te zien in een race om het lijsttrekkerschap en ook minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zei vrijdag er niets voor te voelen.

Namens de Partij van de Arbeid maakt hij sinds 2003 deel uit van de Tweede Kamer. Op 16 maart 2012 werd Samsom door de leden van de partij gekozen tot fractievoorzitter en politiek leider.

Toen Job Cohen in februari 2012 opstapte als politiek leider en fractievoorzitter van de PvdA, stelde Samsom zich kandidaat voor zijn opvolging. In een ledenraadpleging behaalde Samsom 54 procent van de stemmen en versloeg daarmee vier tegenkandidaten. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 was Samsom de lijsttrekker voor de Partij van de Arbeid; tijdens die verkiezingen haalde hij met zijn partij 38 zetels, waarna Samsom samen met Rutte het kabinet Rutte-II formeerde.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 15 maart 2017. De PvdA staat momenteel laag in de peilingen. De partij zou 11 tot 13 zetels krijgen als Nederland vandaag naar de stembus was gegaan.

  1. OM eist in hoger beroep 8 en 9 jaar cel tegen ‘oberschoppers’ Praag

    OM eist in hoger beroep 8 en 9 jaar cel tegen ‘oberschop­pers’ Praag

    Tegen de twee Nederlandse broers die vorig jaar een ober in Praag ernstig toetakelden, is vandaag in hoger beroep een celstraf van ten minste acht en negen jaar geëist. Justitie in Tsjechië verdenkt Armin N. en Arash N. van poging tot moord. De broers zouden ook het land nooit meer in mogen en ze moeten de ober een schadevergoeding van bijna 70.000 euro betalen. Het hof doet waarschijnlijk vandaag meteen uitspraak.
  2. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.