Volledig scherm
© ANP

Samsom wil nu wel premier worden

Als de PvdA onder zijn leiding de grootste wordt wil Diederik Samsom premier worden. ,,In onze samenleving is de premier een belangrijk mens'', zei hij op toernee in Helmond. Alleen dan laat hij zijn principe los dat de politiek leider van een partij ook in de Tweede Kamer moet zitten. ,,Ik ben de enige die dat doet'', zegt Samsom.

Volledig scherm
© anp

Samsom was de afgelopen vier jaar partijleider van de PvdA. Nu moet hij eerst in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA zijn concurrenten minister Lodewijk Asscher en kamerlid Jacques Monasch achter zich laten. Ook Ridderkerker Gerard Bosman en Pelle Oosting uit Deventer willen zich in de strijd mengen.

Op campagne in de Cacaofabriek krijgt hij de vraag of hij de beste kandidaat is. ,,Ik vind dat een lijsttrekker ervaring moet hebben in de Tweede Kamer'', zegt Samsom. En daar heeft hij een voorsprong op Asscher, die wethouder was en daarna minister, maar nooit Kamerlid.

De volgende vraag: of Samsom eerst de lijsttrekkersverkiezingen en daarna ook de parlementsverkiezingen denkt te winnen, met maar negen zetels nu in de peilingen. Samsom gaat terug naar begin 2012, de aanloop naar de vorige verkiezingen. ,,Wij stonden op acht zetels, de SP had er in mijn herinnering 36. Een paar maanden later wonnen wij 36 zetels.'' Achteraf wil hij wel bekennen dat die periode 'zenuwslopend' was voor hem.

En het werd nog erger: ,,Op 5 november 2012 stond het kabinet Rutte-2 op de stoep van Huis Ten Bosch. In de maanden daarna stortte de werkgelegenheid in. We werden daar wanhopig van. Kunnen we het niet, moeten we er maar mee ophouden?''

Zorgen
Dat waren de vragen die Samsom uit zijn slaap hielden. Maar nu trekt de economie weer aan. Hoewel ook de werkgelegenheid aantrekt, maakt Samsom zich zorgen dat mensen met lagere opleidingen moeilijker aan een baan komen. Daarom pleit hij voor ruimte voor de maakinstrustrie, waar juist deze mensen tot hun recht kunnen komen.

Een ander punt van zorg is de soms intolerante samenleving waarin mensen die elkaar bij elke discussie zowat naar het leven staan. Samsom noemt de zwarte pietendiscussie als voorbeeld van een onderwerp waar voor- en tegenstanders bijkans bloedspuwend tegenover elkaar staan. ,,Op mijn telefoon heb ik vier foto's staan van een zwarte piet. De eerste uit 1930. Toen liepen er gewoon witte pieten door Den Haag. De tweede komt uit 195o, een piet met dikke lippen, zwart als de negers van Kuifje in Afrika. De derde piet is van mijn jeugd. Dat was toen een bedreiger van kinderen, met roe en zak waar je in zou komen. En de laatste foto is van vorig jaar. Dat is eerder een slecht geschminkte buurjongen.''

Meer tolerantie
Samsom pleit voor meer tolerantie en ontspanning bij dit type discussies. ,,Mensen maken zich druk over een vrouw in een boerkini, terwijl ze die in het echt nog nooit hebben gezien.'' Ook in de Haagse politiek is sprake van verharding, stelt Samsom. "Er is een partij die niet wil dat iedereen meedoet. Of een partij die zegt dat mensen niet mee moeten willen doen." Namen noemt hij niet, maar hij doelt uiteraard op de PVV en DENK, die elk vanuit hun standpunt eerder polariseren dan samenbinden. 

De PvdA'er steekt ook de hand in eigen boezem. Politiek mag ook best eens plezierig zijn, met ruimte voor lol, vindt hij. In de vaak nogal chagrijnige PvdA is dat een nogal opmerkelijk geluid. ,,In augustus onderhandelde ik met de VVD over de begroting voor volgend jaar. Er viel een ruimte vrij van honderd miljoen euro. Wat konden we daarmee doen? Ik herinnerde mij het verzoek van de Stichting Leergeld om geld vrij te maken om kinderen uit arme gezinnen naar sportclubs en muziekles te sturen of een tablet te geven.'' Dat plan haalde het. Vanaf januari krijgt elk kind uit arme gezinnen tweehonderd euro per jaar in natura voor deze doelen. Dat zijn toch de dingen die de politiek mooi maken, vindt Samsom.  

Vier debatten
De PvdA heeft aangekondigd dat er in november en december vier debatten worden georganiseerd in Den Haag, Tilburg, Groningen en Amsterdam. Daarna kunnen PvdA-leden tussen 24 november en 8 december hun stem uitbrengen. Op 9 december wordt bekend wie de PvdA-lijsttrekker wordt.

Quote

Mensen maken zich druk over een vrouw in een boerkini, terwijl ze die in het echt nog nooit hebben gezien

Diederik Samsom
  1. ‘Advocaat Derk Wiersum (44) werd bedreigd, maar niet beveiligd’

    ‘Advocaat Derk Wiersum (44) werd bedreigd, maar niet beveiligd’

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B. Derk Wiersum werd al langer bedreigd. Hij had geen vertrouwen in politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.