Volledig scherm
Minister Schippers © ANP

Schippers wil kweken embryo's voor onderzoek toestaan

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil toestaan dat embryo's worden gekweekt speciaal voor onderzoek. Het gaat om onderzoek onder strikte voorwaarden naar onvruchtbaarheid, kunstmatige voortplantingstechnieken en bepaalde aandoeningen.

Op dit moment mag er alleen onderzoek worden gedaan met embryo's die zijn overgebleven na een IVF-traject, na toestemming van het donorpaar. Het speciaal tot stand brengen van embryo's voor onderzoek mag nog niet. Het huidige gebruik van embryo's mag alleen als er geen andere mogelijkheden zijn voor onderzoek. Dat moet ook in de aan te passen wet zo blijven.

Schippers wil kans op kinderen bieden aan mensen die geen gezonde geslachtscellen hebben of die door kankerbehandelingen onvruchtbaar werden. Ook zou er onderzoek kunnen worden gedaan naar (voorkoming van) aandoeningen die overgaan van ouder op kind.

Kritiek christelijke partijen
De plannen oogstten meteen kritiek van christelijke partijen. Ze gaan Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie te ver: ,,Het instrumenteel gebruik van embryo's druist in tegen de menselijke waardigheid. Het doel rechtvaardigt niet alle middelen en ontneemt ook het zicht op andere oplossingen.''

De SGP zegt ,,hartgrondig nee'' tegen het plan. ,,Een mensenleven begint bij de conceptie. Vanaf dat moment groeit een uniek mens, onvergelijkbaar met alle andere. Dat is geen 'materiaal' wat je 'aanmaakt' om ermee te knutselen, hoe goed de achterliggende intenties van wetenschappers en anderen ook kunnen zijn", aldus voorman Kees van der Staaij. ,,Je weet niet waar dit eindigt. Laat Nederland zich specialiseren in alternatieven.''