Schotse politica in parlement: Ik werd verkracht toen ik 14 was

VideoEen Schotse politica heeft een hartverscheurende getuigenis gegeven in het Britse parlement. ,,Ik was veertien jaar oud toen ik verkracht werd'', vertelde de nu 51-jarige Michelle Thomson. Tijdens haar schokkende relaas was het muisstil in het parlement.

Volledig scherm
De parlementsvoorzitter was tot tranen toe geroerd door Michelles aangrijpende verhaal © BBC

Toen ze veertien jaar oud was, liep Thomson samen met een jongen naar huis. Hij duwde haar plots in de struiken en verkrachtte haar. De politica deed haar verhaal omdat ze ,,mensen wil doen begrijpen wat seksueel geweld tegen vrouwen betekent."

Niet durven vertellen
Thomson vertelt dat ze het tegen niemand durfde te vertellen en zich achteraf enorm schaamde. ,,Ik hoopte zelfs even dat ik zwanger was, zodat ik een manier zou vinden om de situatie te kunnen controleren."

Howel ze tegen haar familie en vrienden er het zwijgen toe deed, vertelde ze haar man Peter, met wie ze twaalf jaar na het vreselijke gebeuren trouwde, wel over de verkrachting.

Geen slachtoffer
Ze eindigde haar dappere getuigenis door te zeggen dat ze geen slachtoffer is, maar een overlevende. De aanwezige parlementsleden betuigden haar daarna hun steun. De voorzitter was duidelijk geëmotioneerd toen hij haar bedankte.

Michelle bedankt de politie die contact met haar opnam, maar wil verder geen aangifte doen. ,,Praten over seksueel misbruik is enorm moeilijk'', zegt een woordvoerde van de Schotse politie. ,,Getuigenissen komen vaak pas jaren later, maar de politie luistert en onderzoekt de zaak ongeacht het aantal jaren dat verstreken is.'' 

,,Ik doe dit niet om de dader te vinden, daar gaat het me niet meer om. Tien jaar geleden wel, toen had ik waarschijnlijk gezegd: Ik wil achter hem aan. Ik weet nog goed hoe ik, nadat het gebeurd was, zat te dagdromen over wat ik hem zou aandoen'', zegt Michelle een dag later in een radioprogramma. ,,Ik was boos en verbitterd, maar nu niet meer.''