Volledig scherm
© ANP

Schrijver Leon de Winter wint Pim Fortuyn Prijs 2016

Schrijver Leon de Winter is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2016, bedoeld voor 'de meest Fortuynistische persoon in Nederland'.

Quote

Aan politieke correct­heid heeft De Winter een broertje dood

De jury over De Winter

De andere kandidaten waren columniste Ebru Umar (Metro, Libelle), schrijver/columnist Theodor Holman, journalist Wierd Duk en het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgoz.

De winnaar van de Pim Fortuyn Prijs wordt gekozen uit opiniemakers, politici of bestuurders die verwant zijn met het gedachtegoed van Fortuyn en dat uitdragen.

Publicist
De Winter neemt de wisselbokaal uit handen van publicist Afshin Ellian, die vorig jaar de eerste editie van de Pim Fortuyn Prijs won.

De jury bestaat uit Joost Eerdmans, voorzitter Simon Fortuyn, oud-politica Rita Verdonk en Fortuyn-biograaf Leonard Omstein. De Winter is 'uit volle overtuiging' gekozen als winnaar, meldt de jury. ,,Leon de Winter strijdt met zijn enorme gedrevenheid voor onze zwaarbevochten westerse vrijheden die helaas vandaag de dag geen automatisme meer zijn. Hij is een bijzonder begenadigd schrijver die ons met zijn intellectuele en vlijmscherpe columns iedere week wakker schudt", aldus Eerdmans.

,,Aan politieke correctheid heeft De Winter een broertje dood, unverfroren gaat hij de discussie aan over een veelheid aan onderwerpen. Hij durft over precaire onderwerpen als het antisemitisme onder moslims te schrijven", meldt het juryrapport.