Volledig scherm
De 28-jarige Syed Rizwan Farook © CNN

'Schutter Californië had contact met jihadisten'

UpdateEen van de twee schutters die woensdag een bloedbad aanrichtten in het zuiden van Californië, was waarschijnlijk geradicaliseerd. Dat meldt CNN donderdag op gezag van bronnen bij de politie. Andere factoren kunnen wel een rol gespeeld hebben in het motief voor de veertien moorden.

Volledig scherm
FBI-onderzoek bij de auto waarin verdachten Syed Rizwan Farook en Tashfeen Malik zaten © REUTERS

Syed Rizwan Farook had via de telefoon en social media contact met verdachte jihadisten die door opsporingsbureau FBI in de gaten werden gehouden, meldden andere bronnen aan de nieuwszender.

De 28-jarige Farook schoot woensdag samen met zijn 27-jarige vrouw, Tashfeen Malik, in San Bernardino 14 mensen dood. 21 mensen raakten gewond door de schietpartij, zei de politie donderdag.

Kwaad
Farook was milieuspecialist bij een lokale gezondheidsdienst die soms werkte voor het Inland Regional Center, een instelling voor gehandicaptenzorg. Hij was woensdag kwaad vertrokken van een bedrijfsfeest voor medewerkers en keerde later met zijn vrouw terug, allebei zwaarbewapend en in gevechtskleding. Ze vuurden een kogelregen af op de zorginstelling. Het is vooralsnog onduidelijk of ze specifiek iemand in het vizier hadden.

Farook, een in de VS geboren staatsburger, reisde in 2014 af naar Saoedi-Arabië, waar hij negen dagen verbleef. Hij zou daar zijn vrouw Tashfeen Malik hebben ontmoet, die hij leerde kennen via het internet. De Saoedische ambassade in Washington liet donderdag weten dat zijn regering geen gegevens heeft waaruit blijkt dat Malik de Saoedische nationaliteit zou hebben. Ze zou een Pakistaans paspoort hebben gehad.

Zes maanden geleden kreeg het koppel een baby. Woensdagochtend lieten de twee het kindje  bij familie achter, met het bericht dat ze een afspraak bij de dokter hadden. Het kindje werd niet meer opgehaald

1600 kogels
Het moordstel werd woensdag in een SUV, die Farook drie dagen eerder had gehuurd, tijdens een achtervolging door de politie doodgeschoten. Uit onderzoek bleek dat ze op dat moment nog 1600 kogels bij zich hadden. 

In de woning van het tweetal werden nog eens drieduizend kogels, twaalf staafbommen en honderden onderdelen voor explosieven gevonden. Het wapenarsenaal lijkt op terroristische motieven bij de daders te wijzen, maar volgens de FBI is het nog te vroeg die conclusie te trekken, meldde The Washington Post donderdag.