Volledig scherm
© screenshot Facebook

Sekswerkers pissig op politie vanwege Facebookbericht

Proud, de belangenvereniging voor sekswerkers, is boos op de politie Amsterdam vanwege een bericht op Facebook. De organisatie leest in een interview met de teamleider van het Amsterdamse team Mensenhandel een gevaarlijke belediging van prostituees.

,,Hoe stellig sommige slachtoffers ook volhouden dat ze uit vrije wil seks voor geld hebben, de collega's van team Mensenhandel weten wel beter. Armoede, misbruik, loverboys: er is altijd een achterliggende aanleiding te vinden. Echt 'vrijwillig' is het nooit'', schreef de politie gisteren, de Europese dag tegen de Mensenhandel, op hun Facebookpagina.

De publicatie leidt tot kritiek. ,,Agenten geven aan dat er nergens zoveel wordt gelogen als in de prostitutie. Hoe gaan deze mensen me ooit goed kunnen helpen als ik dat wel nodig heb?'' aldus een sekswerker op Twitter.

Klacht
Voorzitter Yvette Luhrs diende vanochtend een klacht in bij de politie in de hoofdstad en eist dat het bericht wordt verwijderd. ,,Stellen dat niemand vrijwillig sekswerk verricht, is ronduit beledigend. Daarnaast draagt het versterken van dit soort stigma's bij aan meer geweld tegen sekswerkers.'' Proud verwacht dat de klacht binnen tien weken wordt afgehandeld.

De politie ziet vooralsnog geen reden het interview te verwijderen. ,,De opmerking dat het nooit vrijwillig is, slaat op slachtoffers van mensenhandel, niet op prostituees in het algemeen'', merkt een woordvoerder op.