Slachting in het nauw gedreven dolfijnen begonnen
Vissers in Japan zijn vandaag begonnen met het slachten van tientallen van de 250 dolfijnen die zij drie dagen geleden insloten in de Taiji baai, ook wel de 'baai des doods' genoemd. Zeker 30 dieren werden naar het ondiepe water gedreven, waar ze vervolgens een metalen staaf in hun ruggenmerg krijgen gestoken. Ze bloeden langzaam leeg, stikken en sterven.
Delen per e-mail
De traditionele jacht van de Japanners levert jaarlijks protest op uit westerse landen. De vissers drijven de dolfijnen samen in de baai bij Taiji. De meeste worden gedood voor het vlees. Sommige dolfijnen worden levend doorverkocht aan bijvoorbeeld dolfinaria.
'Verschrikkelijke lijdensweg'
De Amerikaanse en Britse amabassadeurs in het land hebben sterke kritiek geuit op het doden van de dolfijnen, met name op de 'verschrikkelijke lijdensweg' die de dieren ondergaan.
Zeker dertig dolfijnen werden vandaag naar het ondiepe gedeelte van de baai gedreven. Vissers wachtten hen op in het water en aan de kust. Vissers in wetsuits met snorkels worstelden met de dolfijnen tot deze zich onderwierpen. Vervolgens wordt een touw om hun staart geknoopt om te voorkomen dat ze ontsnappen.
Rood water
Voor het slachten begon, werd er een groot zeil voor de baai gehangen zodat journalisten en activisten niets konden zien. De grote hoeveelheid bloed afkomstig van de dieren kleurde het water langzaam rood en verspreidde zich in de baai.
'Een metalen staaf wordt in hun ruggenmerg gestoken, dan bloeden ze leeg, ze stikken en sterven,' legt activiste Melissa Sehgal van Sea Shepherd uit aan Reuters. 'Na vier traumatische dagen in gevangenschap, waar ze gescheiden worden van hun familie, worden ze nu gedood.'
'Ernstige zorgen'
Het team van Sea Shepherd houdt de jachtpraktijken in de gaten. 'Bij ons weten is nog nooit zo'n groot aantal dolfijnen in één keer opgesloten', liet Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland weten toen de dieren in de nacht van donderdag op vrijdag werden samengedreven.
De Britse ambassadeur in Japan, Timothy Hitchens liet gisteren van zich horen op Twitter. 'Engeland is tegen elke vorm van het slachten van dolfijnen en bruinvissen; ze veroorzaken een verschrikkelijk lijden.' De Amerikaanse Caroline Kennedy liet namens haar land weten dat ze 'zich ernstig zorgen maakte' over de jacht.
Niet verboden
Japan beroept zich op het feit dat het doden van de dolfijnen bij geen enkel internationaal verdrag verboden is en stelt dat de dieren geen bedreigde soort zijn. 'Onze cultuur verschilt en het is de wijsheid van de civilisatie om wederzijds elkaars standpunten te respecteren, tenzij de wereld wordt geconfronteerd met een gebrek aan bronnen,' liet Yoshinobu Nisaka, gouverneur van de Wakayama prefectuur waar de Taiji baai ligt, weten. De vissersgemeenschap van Taiji wilde niet reageren.
Het jachtseizoen op dolfijnen duurt in Japan van september tot maart. Volgens Sea Shepherd werden tot dusver 176 zeezoogdieren gedood.
Op hun facebookpagina melden de dierenactivisten dat tot nu toe 41 dolfijnen gedood zouden zijn. Degenen die vrij worden gelaten hebben een kleine kans om te overleven omdat ze de afgelopen dagen ernstig verzwakt en verward zijn geraakt.
Documentaire
Over de bloederige dolfijnenslacht bij Taiji is de documentaire The Cove gemaakt, die wereldwijd opschudding veroorzaakte. Jaarlijks doden Japanse vissers in totaal duizenden dolfijnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
Wereldwijd protest tegen Japanse walvisjacht
Demonstranten voeren dit weekeinde in acht wereldsteden actie tegen de Japanse walvisjacht. Dat heeft een woordvoerder van de groep actievoerders donderdag gezegd. -
24
‘Belastingdienst houdt zich al 15 jaar niet aan de wet bij terugvordering toeslagen’
Het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst is veel groter dan tot nu toe gedacht, concludeert RTL Nieuws op basis van vertrouwelijke stukken. De omstreden werkwijze van de Belastingdienst is veel eerder begonnen dan tot nu toe bekend, blijkt uit duizenden documenten van de dienst Toeslagen die de nieuwszender in handen kreeg. -
Politie Japan houdt Duitse milieuactivist aan
Politieagenten hebben in de Japanse plaats Taiji een Duitse man opgepakt die een standbeeld van een walvisjager zou hebben vernield. Dat heeft de politie dinsdag meegedeeld. -
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
Japan gaat door met afslachten walvissen
Terwijl het land nog naar adem hapt na de ingrijpende aardbeving en tsunami, zijn de Japanners in Taiji alweer begonnen met het afslachten van dolfijnen en pilot whales (grienden). -
Recordaantal dolfijnen ingesloten in Japanse 'baai des doods'
Een recordaantal van 250 dolfijnen, waaronder een zeer zeldzame albino, is deze week ingesloten in de beruchte baai van de Japanse plaats Taiji. Dat heeft walvisbeschermingsorganisatie Sea Shepherd gemeld.