Ozcan Akyol
Volledig scherm
PREMIUM
Ozcan Akyol © Marco Okhuizen

Smaad of freedom of speech?

ColumnOzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Quote

Wat Wilders nu doet, is de integri­teit van ons justitieel apparaat in twijfel trekken. Valt dat onder freedom of speech?

De Limburgse politicus Christian Petermann werd eerder dit jaar veroordeeld door de rechter, nadat hij een officier van justitie op Twitter had beledigd. Hij schreef: ,,Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer, oftewel 'de Irma Grese van het OM', nog vanavond verongelukt." Petermann vergeleek haar dus met een kampbeul en wenste dat ze snel zou overlijden.

Ik moest deze week opnieuw aan deze zaak denken. 

Geert Wilders wringt zich momenteel in allerlei bochten om te kunnen ontsnappen aan een straf naar aanleiding van zijn beruchte 'minder, minder'-uitspraak. Het zou een politiek proces zijn, een dat door de politieke elite wordt aangestuurd, omdat zijn tegenstanders hem in het parlement niet kunnen verslaan.

En in dat complot vertolken de officieren van justitie kennelijk ook een rol. Om die theorie kracht bij te zetten, liet Wilders deze week weten: ,,De terroristen hebben nu een bondgenoot gekregen in het Openbaar Ministerie. Dat wil ook op zijn manier, net als de terroristen, mij straffen en mij de mond snoeren.'' Het zal je maar gezegd worden. 

Het hele proces tegen de PVV-voorman gaat natuurlijk over vrijheid van meningsuiting. Daaraan zit een grens, vastgelegd in de wet, en wie die overschrijdt, mag zich in de rechtbank verantwoorden. Wat Wilders nu doet, is de integriteit van ons justitieel apparaat in twijfel trekken. Valt dat onder freedom of speech?

Als het OM daadwerkelijk op zoek wil gaan naar wat toelaatbaar is, zou het deze forse beschuldiging van Geert Wilders ook aan de kaak moeten stellen, in de vorm van een proces. Want niet alleen wordt de zuiverheid van de officieren van justitie aan het wankelen gebracht, ook is hier sprake van smaad en laster, en zelfs ophitsing: de PVV-achterban gelooft wat de leider beweert. 

Toen Christian Petermann een aanklager met een nazi vergeleek, moest hij een boete van 500 euro betalen. Is er een verschil tussen de locale politicus en Geert Wilders? Laatstgenoemde spreekt van 'bondgenoten', waarmee toch zeker wordt gesuggereerd dat er een soort samenzweerderig pact is.

Voor de geloofwaardigheid en het aanzien van onze rechtspraak zou het goed zijn als deze kwaadwillige suggestie niet zomaar passeert.