Volledig scherm
© anp

Sonja Bakker wint dieetboekbattle: geen plagiaat

Dieetgoeroe Sonja Bakker (42) heeft geen plagiaat gepleegd bij het schrijven van haar bestseller 'Bereik je ideale gewicht' uit 2005 en enkele andere van haar boeken. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vandaag bepaald.

Volgens gewichtsconsulente-schrijfster Bea Pols zou Bakker de slogan 'afvallen is een feestje' van haar hebben gepikt. Daarom klaagde ze de blondine in september aan. Pols vindt daarnaast ook dat Bakkers boek op sommige vlakken wel erg op haar boek Ontwikkel weer liefde & respect voor je lichaam uit 2003 lijkt.

De rechter beaamt dat 'naar hun aard' gekeken beide boeken op elkaar lijken. Dat is ook niet vreemd aangezien de dames in dezelfde tijd hun opleiding tot gewichtsconsulente en voedingscoach volgden en dus dezelfde kennis opdeden. De totaalindruk van de boeken is echter totaal verschillend, zo oordeelt de rechtbank.

Strijd
,,We gaan er een eind aan breien'', verklaarde La Bakker voor aanvang van de zaak tegen Shownieuws.

Het conflict tussen de dieetdiva's duurt al jaren. In 2011 zei Pols nog dat ze de strijd wilde staken, maar daar kwam ze later op terug. Bakker heeft altijd ontkend dat zij plagiaat heeft gepleegd. Pols kan rekenen op een vordering van 26.000 euro aan gemaakte advocaatkosten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement