Volledig scherm
© ap

Spanjaarden slachten massaal paarden door crisis

De recessie in Spanje zorgt ervoor dat duizenden paarden verwaarloosd of geslacht worden. Elke maand worden naar schatting 5.000 paarden tot voedsel verwerkt omdat gezinnen zich de zorg voor de dieren niet meer kunnen veroorloven.

Het slachten van paarden is in het eerste kwartaal van dit jaar met 31 procent toegenomen in vergelijking met vorig jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar werden 19.793 paarden geslacht.

Het aan hun lot overlaten van paarden is zelfs met 80 procent toegenomen, zo stelt Dilfenio Rodriguez van een dierenasiel in de buurt van Madrid. 'Sinds de crisis is het aantal paarden dat bij ons binnenkomt dramatisch gestegen.

Uitwerpselen
Mensen kunnen het voer niet meer betalen en besluiten dan maar hun paarden weg te doen. We treffen de dieren in vreselijke omstandigheden, vaak halfdood. Ze dieren eten hun eigen uitwerpselen en drinken regenwater om te overleven'.

Ook de dierenopvangcentra krijgen minder overheidssteun, waardoor ook zij niet elk paard van de slachtbank kunnen redden. Het vlees wordt veelal uitgevoerd naar landen waar er veel vraag naar paardenvlees is, zoals Frankrijk en Rusland.

  1. VN-missie in Congo besmeurd door verkrachtingen en misbruik

    VN-missie in Congo besmeurd door verkrachtingen en misbruik

    De Verenigde Naties staan voor vrede en veiligheid. Althans, dat is de instelling van de organisatie. Toch zijn er in de afgelopen 12 jaar 2.000 klachten ingediend over seksueel misbruik en uitbuiting door leden van de VN- vredesmacht tijdens missies over de hele wereld. Een groot deel van die klachten, 700, is afkomstig uit Congo, waar de grootste vredesmacht van de VN zo'n 840 miljoen euro per jaar kost. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau AP.