Volledig scherm
PREMIUM
© Vijselaar en Sixma

Sparen: toch maar een deposito?

Geld & Goede RaadIs het spaardeposito een uitkomst voor wie zijn spaargeld ziet verdampen en niet wil beleggen? Er zijn voordelen, maar de winst weegt niet altijd op tegen de kosten en risico's.

Quote

Je kunt je geld ook opknippen en met verschil­len­de looptijden wegzetten

Fons de Bilde, VOFP

Met een spaardeposito of termijndeposito zet je bij een bank voor langere tijd geld vast in ruil voor een hogere rente. Bijvoorbeeld 1,2 procent in plaats van de magere 0,05 procent op de spaarrekening. De looptijd van een spaardeposito varieert van minimaal één jaar tot maximaal twintig jaar. Voor wie dat te lang duurt, is er het termijndeposito. Daarmee zet je geld vast voor een periode van 3 tot 12 maanden.

Het verschil tussen een deposito en een gewone spaarrekening zit hem in de spaarrente en de mogelijkheid tot tussentijds opnemen. Dat laatste is bij een deposito niet of slechts onder bepaalde voorwaarden mogelijk, bijvoorbeeld als de rekeninghouder komt te overlijden. Gedurende de looptijd van het deposito kun je dus niet vrijelijk over je geld beschikken.

Daar staat tegenover dat je een hogere en vaste rente krijgt. En omdat je voor de gehele looptijd het rentepercentage weet, kun je exact uitrekenen hoeveel geld je deposito oplevert. Bij een regulier spaardeposito leg je eenmalig een bedrag in. Meestal is het niet mogelijk tussentijds geld bij te storten. Dat kan wel met een flexibel spaardeposito. Daarbij kun je meerdere keren inleggen, steeds tegen de rente van dat moment. Maar is deposito sparen financieel wel aantrekkelijk? En waar moet je dan op letten?

  1. Wat als Rembrandt schoolfotograaf was? Op basisschool in Gelderland weten ze het wel

    Wat als Rembrandt schoolfoto­graaf was? Op basis­school in Gelderland weten ze het wel

    Er is bijna geen basisschool die dit jaar géén aandacht besteedt aan Rembrandt. In het jaar dat de grote schilder 350 jaar dood is en er landelijk negentien grote tentoonstellingen gehouden worden gingen al 60.000 basisschoolkinderen naar het Rijksmuseum. Op basisschool de Kleine Wereld in het Gelderse Twello gaan ze nog een stapje verder: groep 5 en 8 gingen samen naar ‘het Rijks’, leefden zich in de grote schilder in en gingen vervolgens in stijl op de foto. Hoe zou Rembrandt dat gedaan hebben? Zes van hen vertellen.