Volledig scherm
In België en Frankrijk wordt de snelle drugstest al toegepast © AFP

Speekseltest automobilisten opnieuw uitgesteld

Voor het tweede jaar op rij is de introductie van een speekseltest uitgesteld, omdat de aanbesteding niet rond komt. Minister Van der Steur van Veiligheid & Justitie streeft er nu naar om de drugstest medio 2017 in te voeren, maar Veilig Verkeer Nederland vindt dat veel te laat.

In België is de test al een succes: daar betrapte de politie in vijf jaar tijd twee keer zoveel automobilisten met drugs achter het stuur. Het is sinds 2014 al mogelijk is om mensen te beboeten op het gebruik van drugs. Juist daardoor is nog totaal niet inzichtelijk op welke schaal drugsgebruik in het verkeer voorkomt. ,,Daarom vinden wij het heel jammer dat het in Nederland zo lang moet duren'', zegt José de Jong van Veilig Verkeer Nederland tegen BNR.

Het stoort CDA-Kamerlid Martijn van Helvert dat de speekseltest er nog niet komt. ,,We huren zo'n ministerie in om zo'n aanbesteding te regelen, anders deden we het zelf wel. Er zitten duizenden ambtenaren en een minister om zo'n speekseltest te regelen. Als de Belgen dat kunnen, moeten wij dat volgens mij ook gewoon kunnen. We moeten samen met de partners in het verkeer een dringend beroep doen op de minister om het zo snel mogelijk te regelen. Desnoods gaat hij maar tips vragen in Begië.''

Verscherpte controle

In 2014 verscherpte het kabinet de controle op automobilisten, motorrijders en bromfietsers door een zogenoemde nullimiet in te voeren voor de combinatie van drank en drugs in het verkeer. Weggebruikers zouden worden verplicht om mee te werken aan een speekseltest, maar die is tot nu toe nog niet beschikbaar in Nederland.