Volledig scherm
Koningin Maxima tijdens haar werkbezoek aan Taal aan Zee in Den Haag. © ANP

Speels lesje Nederlands van koningin Máxima

Koningin Máxima leeft op werkbezoek mee met het geworstel van asielzoekers met de Nederlandse taal. Ze weet zelf hoe moeilijk het is en heeft een paar handige tips .

Volledig scherm
© ANP

Alsof ze droomt, mompelt de Somalische vrouw met een deels oranje hoofddoek. Zachtjes, heel voorzichtig fluistert ze in het Nederlands: ,,Ik moet wel slapen. Want hoe kan het anders dat de koning hier zit?''

Koningin Máxima, in Den Haag op werkbezoek bij Taal aan Zee - waar vluchtelingen taalles krijgen van vrijwilligers - legt uit dat haar mán de koning is. Zij is de koningín, want zij is een vrouw. En ja, glimlacht ze naar de Somalische vrouw: ze is toch echt klaarwakker. Dit is echt.

Royale schaduw
Het bezoek van de koningin is onaangekondigd: medewerkers en cursisten wisten niet beter dan dat de Haagse burgemeester Van Aartsen langs zou komen. Die is er ook, maar in de royale schaduw van de koningin, die volop meedoet met de lessen.

Anderhalf decennium geleden zat Máxima zelf te blokken op die lastige, nieuwe taal. Haar achtergrond, komst naar Nederland en perspectief zijn natuurlijk onvergelijkbaar met dat van de Syrische, Eritrese en Somalische vluchtelingen in dit pand. Maar hun geploeter met de taal zal ze zeker herkennen.

Volledig scherm
De koningin complimenteert de aandachtig luisterende vluchtelingen © ANP

Moeite met ui
De koningin complimenteert de aandachtig luisterende vluchtelingen, moedigt ze aan en deelt haar ervaringen. Want wat had ze zelf een moeite met de ui-klank, zoals in suiker. Met de korte ei. En de lange natuurlijk.

Een van de deelnemers wil van haar weten hoe ze de taal leerde. Door haar lessen Nederlands in New York, toen ze Willem-Alexander net had leren kennen. Bij haar verhuizing naar Europa kreeg ze tien volle dagen intensieve taalles, maar dat bleek niet genoeg. Haar toehoorders knikken instemmend.

Televisie aan
Daarom gingen de lessen Nederlands door toen ze in Brussel werkte. In haar appartement stond altijd de Nederlandse televisie aan. En de toenmalige bankemployee verplichtte zichzelf elke dag één of  twee Nederlandse artikelen te lezen. Met een woordenboek erbij.

,,Weten jullie wat dat is?"

Alom geknik.

,,Nou, dat dikke boek nam ik overal mee naartoe.''

Volledig scherm
Koningin Máxima vertelt hoe ze al die Nederlandse zinnen voor zichzelf, als een soort spelletje, bijhield © ANP
Volledig scherm
© ANP

Soort spelletje
Koningin Máxima vertelt hoe ze in de beginjaren in grote gezelschappen weinig meekreeg van al die Nederlandse zinnen en dan voor zichzelf, als een soort spelletje, bijhield hoe vaak ze een bepaald woord om zich heen hoorde. 's Avonds schreef ze die woorden op papier. En als het werkwoorden betrof, ook de verleden tijd. ,,Repeteren, repeteren, repeteren.'' 

De koningin moedigt het gezelschap aan om nog meer te vragen, zolang ze het maar in het Nederlands proberen. Dus wordt ze eerst weifelend en daarna steeds gemakkelijker naar van alles gevraagd: haar vakantieplannen bijvoorbeeld. Máxima vertelt dat ze nog een tijdje moet werken, maar komende zomer op familiebezoek gaat. 

Door de bossen
En wat zijn haar favoriete sporten? De koningin antwoordt dat ze graag zwemt, zeilt en tennist, maar het allerliefste door de bossen rond haar huis wandelt.

Dan: een Syriër wil graag weten wat Máxima van de situatie in zijn thuisland vindt. Natuurlijk betreurt de koningin de oorlog daar. Maar als blijkt dat zijn toekomst in Nederland ligt, dan hoopt ze dat hij er hier het beste van maakt.

Iedereen knikt.

Zwijgend.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement