Volledig scherm
© Frans Paalman

Staatssecretaris: Winst op OV-chipkaart moet terug naar de reiziger

De winst die Translink - na aflossing van alle schulden - maakt op de OV-chipkaart, moet terug naar de reiziger. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (openbaar vervoer). Verder moet worden bekeken of de plastic kaart langer mee kan dan vijf jaar.

Vanmorgen meldde deze krant dat het bedrijf achter de OV-chipkaart de afgelopen jaren tientallen miljoenen winst heeft gemaakt. Daarmee werden aandeelhouders gespekt. De Tweede Kamer reageerde al verbijsterd op het nieuws en eiste opheldering van het kabinet.

Dijksma vertelt: ,,Het bedrijf is niet opgericht met het oogmerk om winst te maken, dus dat zou ook niet moeten. Het bedrag dat nu binnenkomt, wordt gebruikt om de schulden vanwege de opzet van het systeem af te lossen. Maar als dat geregeld is, moet de winst terugvloeien naar de reiziger."

Beperking
Dijksma gaat Translink een voorstel doen om daarvoor de verschillende mogelijkheden in kaart te brengen. ,,Ze moeten sowieso transparant zijn over de financiële gang van zaken. Daar hebben we allemaal baat bij, dan hoeven we het niet meer in de krant te lezen."

Ook wil de staatssecretaris dat wordt bekeken of de grens van vijf jaar voor het gebruik van de OV-chipkaart kan worden opgerekt. ,,De vraag is: kan die wat langer mee en zo niet, bijvoorbeeld om veiligheidsredenen, kan die beperking dan z'n weerslag hebben op de prijs?"

De schriftelijke vragen die de Tweede Kamer over deze kwestie heeft gesteld, zullen zo snel mogelijk worden beantwoord. Ook laat het ministerie volgens ingewijden momenteel tot achter de komma uitzoeken hoe de kosten achter de OV-chipkaart zijn opgebouwd.

  1. Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’
    PREMIUM

    Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’

    Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’’, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem.