Volledig scherm
© anp

Statushouders geen voorrang bij huurwoning

Statushouders krijgen niet langer automatisch voorrang bij de toewijzing van een huurwoning. Ook de Eerste Kamer heeft nu ingestemd met dat voorstel.

Met de wetswijziging wil het kabinet voorkomen dat reguliere huurders geen kans maken. Tot dusver vielen asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben ontvangen, maar nog niet de Nederlandse nationaliteit kunnen aanvragen automatisch in de groep mensen voor wie een urgentieregeling geldt. De regeling geldt ook bijvoorbeeld voor ouderen en mantelzorgers. Deze groepen krijgen voorrang bij het reageren op sociale huurwoningen.

Vanaf 1 april 2017 mogen gemeenten zelf beslissen of statushouders voorrang krijgen in hun eigen lokale regelgeving omtrent huisvesting.

  1. OM eist in hoger beroep 8 en 9 jaar cel tegen ‘oberschoppers’ Praag

    OM eist in hoger beroep 8 en 9 jaar cel tegen ‘oberschop­pers’ Praag

    Tegen de twee Nederlandse broers die vorig jaar een ober in Praag ernstig toetakelden, is vandaag in hoger beroep een celstraf van ten minste acht en negen jaar geëist. Justitie in Tsjechië verdenkt Armin N. en Arash N. van poging tot moord. De broers zouden ook het land nooit meer in mogen en ze moeten de ober een schadevergoeding van bijna 70.000 euro betalen. Het hof doet waarschijnlijk vandaag meteen uitspraak.
  2. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.