Volledig scherm
PREMIUM
Voor Alicia Broos betekent sterk zijn dat haar lichaam de overvolle trainingsdagen volhoudt. © Joost Hoving

Sterk is het nieuwe sexy

#fitgirlWie niet sterk is, kan dat worden. Fitgirls doen alles om een gespierd lichaam te krijgen. En te houden.

'Het is een kwestie van willen'

Debra van der Heide (22), werkt bij een adviesbureau over voeding en sport

,,Een paar jaar geleden zag ik vakantiefoto's en ik dacht: 'oei, dit ben jij niet meer, Debra'. Ik was niet heel dik, maar zat niet goed in mijn vel. Vanaf dat moment ben ik gaan sporten. Instagram was voor mij in het begin een stok achter de deur om vol te houden. Je groeit ervan als je volgers tegen je zeggen: 'Goed bezig'. Daardoor was ik een tijd geleden nogal obsessief met mijn telefoon bezig. Waar ik ook was, altijd moest ik checken: heb ik likes of nieuwe volgers? Ik postte vier foto's per dag. Nu is dat minder en dat is ook goed.''

Ze zijn te herkennen aan hun strakke billen, gespierde benen, blokjesbuik (abs in jargon) en spierballen. Het motto van deze groeiende groep fitgirls: sterk is het nieuwe sexy. Deze jonge vrouwen, vaak twintigers maar soms ook jonger, dragen een strakke sportbroek met daarboven een stoere sportbeha, zodat hun spieren goed zichtbaar zijn. Want een afgetraind lichaam hebben is één ding, het moet ook geshowd worden.

Sportschoolkiekjes, vergezeld van hashtags als #bodygoals, #bikinibody, #fitspiration en #workout, worden op Instagram en blogs gezet voor honderden, soms duizenden volgers. Ook vaak gepost: eetfoto's (denk: yoghurt, fruit, quinoa-salade).

Een gezondheidshype met een positieve kant, zegt Eric van Furth, bijzonder hoogleraar eetstoornissen aan het Leids Universitair Medisch Centrum. ,,De aandacht voor lichaamsbeweging is goed. Het motiveert mensen. Als je daarmee niet-sporters met overgewicht in de sportschool kunt krijgen, waarom niet?"

  1. Politie klopte aan bij kerkhofmedewerker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’
    PREMIUM

    Politie klopte aan bij kerkhofme­de­wer­ker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’

    Theo Volkers kreeg eergisteren bezoek van twee politieagenten. De administrateur van het kerkhof in Maastricht moest de volledige namenlijst en de corresponderende grafnummers afstaan vanwege een mogelijke doorbraak in de zaak-Tanja Groen. „Ze zeiden dat er een illegaal lijk begraven lag. Ik vroeg hoe lang geleden. Ongeveer vijfentwintig jaar, zeiden ze. Ik vroeg ‘is het soms Tanja Groen?’ Toen zwegen ze. Ik had de indruk dat ze wel schrokken.”