Volledig scherm
PREMIUM
Voor Alicia Broos betekent sterk zijn dat haar lichaam de overvolle trainingsdagen volhoudt. © Joost Hoving

Sterk is het nieuwe sexy

#fitgirlWie niet sterk is, kan dat worden. Fitgirls doen alles om een gespierd lichaam te krijgen. En te houden.

'Het is een kwestie van willen'

Debra van der Heide (22), werkt bij een adviesbureau over voeding en sport

,,Een paar jaar geleden zag ik vakantiefoto's en ik dacht: 'oei, dit ben jij niet meer, Debra'. Ik was niet heel dik, maar zat niet goed in mijn vel. Vanaf dat moment ben ik gaan sporten. Instagram was voor mij in het begin een stok achter de deur om vol te houden. Je groeit ervan als je volgers tegen je zeggen: 'Goed bezig'. Daardoor was ik een tijd geleden nogal obsessief met mijn telefoon bezig. Waar ik ook was, altijd moest ik checken: heb ik likes of nieuwe volgers? Ik postte vier foto's per dag. Nu is dat minder en dat is ook goed.''

Ze zijn te herkennen aan hun strakke billen, gespierde benen, blokjesbuik (abs in jargon) en spierballen. Het motto van deze groeiende groep fitgirls: sterk is het nieuwe sexy. Deze jonge vrouwen, vaak twintigers maar soms ook jonger, dragen een strakke sportbroek met daarboven een stoere sportbeha, zodat hun spieren goed zichtbaar zijn. Want een afgetraind lichaam hebben is één ding, het moet ook geshowd worden.

Sportschoolkiekjes, vergezeld van hashtags als #bodygoals, #bikinibody, #fitspiration en #workout, worden op Instagram en blogs gezet voor honderden, soms duizenden volgers. Ook vaak gepost: eetfoto's (denk: yoghurt, fruit, quinoa-salade).

Een gezondheidshype met een positieve kant, zegt Eric van Furth, bijzonder hoogleraar eetstoornissen aan het Leids Universitair Medisch Centrum. ,,De aandacht voor lichaamsbeweging is goed. Het motiveert mensen. Als je daarmee niet-sporters met overgewicht in de sportschool kunt krijgen, waarom niet?"

  1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
    PREMIUM

    Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

    Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.