Volledig scherm
© Thinkstock

Stervende pony brengt veulen naar mensen

Een Britse merrie heeft haar veulen vlak voordat ze zelf stierf naar een boerderij in Dartmoor gebracht. Volgens specialisten moet het dier gevoeld hebben dat haar einde naderde en dat haar veulen zonder verzorging eveneens zou sterven.

Het veulen had nog moedermelk nodig en dus was verzorging noodzakelijk. Vijf dagen lang vocht de merrie tegen ziekte en uitputting om haar veulen naar een boerderij te leiden. De dieren brengen de hele zomer in de vrije natuur door en worden pas in het najaar binnen gebracht. Uiteindelijk bereikten de merrie en haar veulen de boerderij van Lorraine Chambers. Nog geen 24 uur later stierf de merrie.

Het veulen werd Queenie gedoopt en wordt nu door mensen van een dierenorganisatie verzorgd. Over enkele maanden zal het dier op een andere boerderij een nieuw thuis krijgen.

Er leven ongeveer 1.500 pony's in Dartmoor. Ze zijn allemaal het eigendom van boeren die de dieren op een gezamenlijk grondgebied laten grazen. De merrie had de weg al vaak afgelegd en wist zo de boerderij te bereiken.

  1. Kinderen adviseren: ‘Open Oudertelefoon, ouders willen ook dingen kwijt’

    Kinderen adviseren: ‘Open Oudertele­foon, ouders willen ook dingen kwijt’

    De Nationale Raad van Kinderen heeft zojuist minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geadviseerd over het taboe rond kindermishandeling. Gemiddeld zit in elke klas van dertig kinderen één kind dat te maken heeft met kindermishandeling of verwaarlozing. De 10- tot 14-jarigen adviseren vandaag op Wereld Kinderdag de vicepremier: ,,Open voor ouders een Oudertelefoon, want volwassenen willen ook dingen kwijt.’’