Volledig scherm
PREMIUM
© anp

Stop belastinglokkertjes voor de grote bedrijven

OpinieNetjes belasting betalen moet, vindt Jeroen Dijsselbloem, PvdA-lid en minister van Financiën. Maar terwijl de burgers en de bakker op de hoek gewoon betalen, dragen creatieve multinationals nergens af.

Quote

Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastin­gen gaan betalen. Vermogen­den profiteren daarvan

Jeroen Dijsselbloem

Belasting betalen is een morele plicht. Om bij te dragen aan infrastructuur, onderwijs, defensie en ouderenzorg. Mensen aanspreken op hun belastingplicht kan echter alleen als het systeem rechtvaardig is. En daar zit het scheef.

Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastingen gaan betalen. Vermogenden profiteren daarvan. Zij steken hun geld in ondernemingen, waarvan er steeds meer de fiscus ontlopen. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen. 

Dat komt doordat landen bedrijven voordelen bieden, in de hoop dat ze zich binnen hun grenzen vestigen. Bedrijven grijpen die voordeeltjes om uiteindelijk nergens belasting te betalen. Nederland is onderdeel van dit probleem, maar moet onderdeel van de oplossing worden. 

Staatssecretaris Wiebes en ik hebben gezorgd voor meer transparantie. Geld verstoppen in het buitenland is steeds moeilijker. Het saldo op Liechtensteinse en Zwitserse bankrekeningen ziet de Belastingdienst nu ook. De Nederlandse en Duitse belastingdienst delen informatie over belastingafspraken met multinationals, met alle Europese landen. Daarnaast moeten multinationals rapporteren in welk land ze hoeveel afdragen. En er komt een register dat gaat bijhouden wie achter welk bedrijf zit, ook in tropische belastingparadijzen.

  1. Tien tips voor vrouwelijke ondernemers van girlboss Britt Van Namen

    Tien tips voor vrouwelij­ke onderne­mers van girlboss Britt Van Namen

    Ze is amper 30 jaar oud maar runt al sinds 2014 haar eigen ontwerpbureau. Interieurarchitecte Britt Van Namen is een zogenaamde girlboss die ook graag andere vrouwen wil overtuigen om eigen baas te worden. ,,Ik ben er zeker van dat als de verhalen van vrouwelijke ondernemers vaker in de kijker worden gezet veel meer vrouwen geïnspireerd raken om te ondernemen.” Ze geeft daarom tien tips aan de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
  2. Afgeluisterde MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    Afgeluis­ter­de MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    De afgeluisterde telefoongesprekken die vanmiddag door het MH17-onderzoeksteam naar buiten zijn gebracht, lijken op directe betrokkenheid van het Kremlin te duiden bij wapenleveranties aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) vanmiddag afspeelde, is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.