Geert Wilders
Volledig scherm
Geert Wilders © anp

Strafblad geen beletsel voor politieke loopbaan Wilders

PVV-leider Geert Wilders zal formeel gezien wenig merken van een eventuele veroordeling voor haatzaaien of groepsbelediging. Ook bij een veroordeling door de strafrechter mag een Nederlander gewoon lid zijn van de Tweede Kamer. De kans dat de rechter Wilders zijn kiesrecht afpakt, bestaat alleen in theorie.

De rechtbank buigt zich vanaf vandaag over de omstreden 'minder, minder'-uitspraak van de PVV-leider. Hoewel de uitkomst nog ongewis is, zal een eventuele veroordeling Wilders niet erg in de weg zitten. 

Feitelijk zijn er maar een paar belemmeringen om niet in het parlement te mogen zitten. Mensen onder de 18 jaar of zonder een Nederlands paspoort komen niet in aanmerking. Een strafblad vormt geen beletsel. De controle van kamerleden is namelijk in handen van de partijen zelf. Een politieke partij krijgt ook geen informatie van justitie over een strafblad.

Kiesrecht
Formeel gezien kan een rechter iemand wel het recht om kandidaat te zijn bij de verkiezingen ontnemen. Dan moet er echter wel een veroordeling liggen van een jaar celstraf of meer. PVV-leider Geert Wilders kan formeel weliswaar maximaal een jaar cel krijgen als hij schuldig wordt bevonden aan de belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Het afpakken van actief kiesrecht is echter een zeldzaamheid in Nederland. Zo wilde het OM de moordenaar van Theo Van Gogh bijvoorbeeld het recht om te kiezen en gekozen te worden afpakken, maar daar ging de rechtbank niet in mee.

Het verleden heeft al meerdere kamerleden met een strafblad opgeleverd. Zo kreeg Eric Lucassen (PVV) een veroordeling wegens ontucht aan zijn broek en Hans Janmaat (Centrum Democraten) voor haatzaaien.

Strafblad
Feitelijk gezien heeft Geert Wilders al een soort strafblad. Dat komt omdat de term 'strafblad' alleen in de volksmond bestaat. Justitie werkt sinds een aantal jaren met het zogenoemde Justitieel Documentatie Register en daar staat veel meer in dan alleen een veroordeling.

Zo is de vrijspraak van Geert Wilders in zijn eerdere strafzaak wegens haatzaaien ook opgenomen. In principe worden bijna alle beslissingen van het Openbaar Ministerie en alle uitspraken van de rechterlijke macht geregistreerd.