Volledig scherm
Of een student met een beperking kan studeren is mede afhankelijk van zijn of haar woonplaats. De hoogte van de studietoeslag verschilt sterk. © ANP

Studenten met een beperking krijgen ongelijke studietoelagen

Studenten met een beperking krijgen in de ene stad een fors lagere studietoeslag dan in de andere. Er kan zelfs 300 euro verschil tussen zitten. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en CNV Jongeren vinden dat alle studenten recht hebben op 282 euro per maand. 

Studenten met een beperking doen vaak langer over een opleiding en kunnen niet altijd een bijbaantje nemen. Daarom kregen ze tot 2015 een kwart van het minimumloon. 

Maar sinds drie jaar betalen gemeenten die studietoeslag. Zij bepalen zelf hoe hoog de bijdrage is. Uit onderzoek van de LSVb en CNV Jongeren blijkt dat er grote verschillen zijn. In Almelo krijgen studenten bijvoorbeeld 59 euro per maand, in Zwolle is dat bedrag met 309 euro aanzienlijk hoger.

Oneerlijk

De jongerenbonden vinden dat oneerlijk. ,,Een functiebeperking mag studenten niet belemmeren'', stelt LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh. Vandaag lanceren de bonden de website www.studietoeslagen.nl. Studenten kunnen van 50 gemeenten zien hoe hoog de studietoeslag is.

Quote

Een functiebe­per­king mag studenten niet belemmeren

Tariq Sewbaransingh, voorzitter Landelijke Studentenvakbond

Wat de bonden betreft, betalen alle gemeenten minimaal 282 euro (dat is 25 procent van het minimumloon op dit moment). Als het bedrag nu lager uitkomt, krijgen de studenten het advies in actie te komen en de gemeenteraad een protestbrief te sturen. Ze hoeven de tekst slechts te kopiëren en de eigen naam er onder te zetten.

Bovendien hebben de bonden kritiek op de aanvraagprocedure. Sewbaransingh: ,,Die is soms zo ingewikkeld dat studenten met een beperking afhaken. We roepen ze op daartegen eveneens in actie te komen.''

  1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
    PREMIUM

    Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

    Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.