Volledig scherm
© ANP XTRA

Studenten mogen huis verhuren via Airbnb

Een Amsterdamse woonstichting wil bewoners van sociale huurwoningen toestaan hun huis te verhuren via Airbnb. Studenten krijgen de primeur.

Quote

Onze huurders krijgen inderdaad subsidie, maar kopers ook: denk aan de hypotheek­ren­te­af­trek

Leon Bobbe van woningcorporatie De Key

De Key is de enige woningcorporatie die bewoners van sociale huurwoningen in staat wil stellen ook geld te verdienen via vakantieverhuur. Het 'verairbnb'en' van sociale huur ligt gevoelig, omdat de huur ervan kunstmatig laag wordt gehouden om mensen met minder geld in staat te stellen geschikte woonruimte te vinden.

De proef van De Key moet uitwijzen op welke manier de vakantieverhuur mogelijk zou zijn. De corporatie kiest bewust eerst voor studentencomplexen, omdat dit een relatief gemakkelijk te controleren omgeving is. De studenten mogen hun woning maximaal 30 dagen per jaar verhuren.

Bijverdienen
Volgens directievoorzitter Leon Bobbe van De Key is het niet eerlijk dat sociale huurders niet mogen bijverdienen door vakantieverhuur. ,,Het is waar dat onze huurders ondersteund worden, maar we vergeten vaak dat kopers aan de lopende band subsidies krijgen. Denk aan de hypotheekrenteaftrek.''

De Key werkt al enige jaren aan een manier om vakantieverhuur in sociale huurwoningen mogelijk te maken. De woonstichting voelt zich gesterkt door de woorden van burgemeester Eberhard van der Laan, die dinsdag stelde dat sociale huurders ook zouden moeten kunnen profiteren van Airbnb. Van der Laan zei dat deze huurders wel de lasten, maar niet de lusten van het toenemende toerisme in de stad ondervinden.

Zieligheid
Het voorbeeld van De Key en de oproep van Van der Laan krijgen geen navolging, zegt Egbert de Vries, directeur van AFWC, de vereniging van Amsterdamse woningcorporaties. ,,Ik zie geen zieligheid voor sociale huurders omdat zij niet profiteren van toerisme. Ze profiteren al door hun betaalbare huur.'' Hij wijst ook op het enorme aanbod aan Airbnb in de stad en het misbruik dat wordt gemaakt van vakantieverhuur.

Corporatie Stadgenoot is 'niet zo blij' met de uitspraak van de burgemeester. Het verbod op Airbnb voor sociale huur is een principieel punt voor Stadgenoot, zegt woordvoerder Pim de Ruiter. ,,We houden daaraan vast.''

Ook vanuit de gemeenteraad krijgen De Key en Van der Laan geen steun. Linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA begrijpen het argument dat sociale huurders alleen de lasten ervaren van het massatoerisme. Maar ze achten de tijd niet rijp voor opheffing van het verbod.

Vreemd
D66 en VVD hebben juist principiële bezwaren tegen Airbnb in sociale huurwoningen vanwege de subsidiëring. ,,Het is vreemd als die mensen met die gesubsidieerde woning geld gaan verdienen'', aldus Daniël van der Ree (VVD).

Wethouder Laurens Ivens (SP), de man die eigenlijk over dit onderwerp gaat, wijst erop dat net is vastgesteld dat tot 2019 vakantieverhuur in sociale corporatiewoningen niet is toegestaan. Hij is het wel met Van der Laan eens dat de discussie over dit verbod vroeg of laat zal moeten worden gevoerd.