Volledig scherm
Obergurgl op archiefbeeld © epa

Superervaren snowboarders betrokken in lawinedrama

De Nederlanders die betrokken zijn bij het lawinedrama in het Oostenrijkse Obergurgl maakten deel uit van een groep zeer ervaren snowboarders. Zij werden op zo'n 3000 meter hoogte verrast door de losgekomen sneeuwmassa. Een 22-jarige man uit 's-Gravenzande is overleden, twee anderen belandden in het ziekenhuis.

Quote

Ik heb na dit ongeval niets gezien waaruit blijkt dat de autoritei­ten een onderzoek in willen stellen. Het lijkt botte pech

Rolf Westerhof, Snow Safety Center

Whoem. Dat was het geluid dat de Nederlandse groep snowboarders hoorden toen zij gisteren in het Ferwalltal niet ver van het Tirolse wintersportdorp Obergurgl compleet zijn verrast door de lawine. De snowboarders waren op zogenoemde splitboards op weg naar boven.

,,Dat is een snowboard dat je over de lengte in tweeën kunt opsplitsen om ermee naar boven te kunnen komen. Als je boven bent, kun je er daar weer één snowboard van maken waarop je naar beneden kunt'', legt Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging uit. Volgens hem gaat het hier om 'echte pro's'. ,,Dat zijn geen toeristen die zulke boards hebben.''

Bekende snowboardgidsen
De man de om het leven is gekomen was skileraar en toerskiër. Hij komt uit Zuid-Holland, maar woonde in München. De man kon pas na een uur onder de sneeuw vandaan worden gehaald, reanimatiepogingen waren vergeefs.

Volgens de Oostenrijkse politie is er ook een Brit in de lawine omgekomen, het is nog onbekend of die ook aangesloten was bij de Nederlandse groep snowboarders. Het forum voor snowboarders WePowder beschrijft dat de groep onder leiding stond van de bekende snowboardgidsen Irian van Helfteren en Bas Elhorst. Beiden wonen al jaren in Oostenrijk en zijn in het bezit van meerdere officiële diploma's.

Irian van Helfteren was in 2013 de eerste Nederlandse snowboarder die deelnam aan de Freeride World Tour. ,,Die jongens weten zeker waar ze mee bezig zijn'', verklaart oprichter van het Snow Safety Center Rolf Westerhof. De directeur van het kenniscentrum over lawines vertelt dat het duo de laatste jaren op hoog niveau heeft gesnowboard en ook heel betrouwbaar heeft gegidst de afgelopen jaren.

Botte pech
Het is gebruikelijk dat ze na een dodelijk ongeval mensen meenemen voor verhoor, vervolgt Westerhof. ,,Maar ik heb na dit ongeval niets gezien waaruit blijkt dat de autoriteiten een onderzoek in willen stellen. Het lijkt botte pech.''

Dat beaamt ook Romani. ,,Dit zijn echt geen avonturiers. Het zijn gasten die weten wat ze doen, maar dat is nog steeds geen 100 procent garantie dat het goed gaat.''

  1. Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd
    Video

    Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd

    In Frankrijk wordt met ontzetting gereageerd op ‘gele hesjes’ die zaterdag een politieauto in Parijs aanvielen. De wagen wordt bestuurd door een agente die de agressieve actie van de demonstranten heeft gefilmd. Ze bekogelen de dienstauto onder meer met stenen en een knuppel. De beelden zijn inmiddels duizenden keren gedeeld op social media. Veel Fransen spreken schande van de actie van de gele hesjes en nemen het op voor de politie.