Volledig scherm
© ANP

Supportersclub Oranje stelt zelf onafhankelijk onderzoek in

Er komt een 'onafhankelijk onderzoek' naar de gang van zaken binnen de Supportersclub Oranje. Het onderzoek moet vóór 2018 zijn afgerond. Volgens de KNVB is de Supportersclub Oranje zelf de opdrachtgever voor dit onafhankelijke onderzoek.

De supportersclub kwam twee weken geleden onder vuur te liggen toen Follow the Money schreef dat het bestuur van de club zich jarenlang te goed deed met geld uit de clubkas. Onder meer concerttickets, privé-reisjes, evenementen voor zakenrelaties en luxe etentjes kwamen voor rekening van de Supportersclub, aldus het platform. Uit documenten, facturen en vertrouwelijke jaarrekeningen van de stichting Supportersclub Oranje bleek onder meer ook dat de penningmeester een maandelijkse managementvergoeding van 10.000 euro ontving.

KNVB-woordvoerder Daan Schippers zei direct na de onthullingen al dat de bond met de bestuurders ging praten. ,,Als deze beschuldigingen waar zijn, is het vreselijk zuur. Maar we kunnen nog niets zeggen over de juistheid van de beschuldigingen.'' Het gesprek heeft afgelopen week plaatsgevonden, en daaruit is geconcludeerd dat een onafhankelijk onderzoek naar de club op zijn plaats is. 

Het onderzoek is een keuze en daarmee de verantwoordelijkheid van de Supportersclub, meldt de KNVB. ,,Het is namelijk niet aan ons om de bedrijfsvoering van een zelfstandige partner zoals de supportersclub te beoordelen en te verantwoorden richting hun achterban.'' De KNVB benadrukt een puur zakelijk relatie met de Supportersclub Oranje te hebben. ,,Die beperkt zich tot de uitgifte van KNVB's eigen Oranje ClubCard aan de SCO-leden. We houden geen toezicht, maar bewaken onze samenwerkingsafspraken op dit gebied.''

Follow the Money schreef vanmorgen dat het initiatief voor het onderzoek van de de KNVB kwam. De advocaat van de supportersclub ontkende dat ,,Het voorstel voor dit onderzoek komt uit de koker van mijn cliënten. De KNVB heeft er van harte mee ingestemd."

Inkomsten

De Supportersclub Oranje bestaat sinds 1995 en groeide met de successen van het Nederland elftal uit tot een fenomeen. Foto's van het kolderieke Oranjelegioen gingen elk toernooi de wereld over. Bovendien werden de wedstrijdkaarten via de club verdeeld.

Tot 2012. Vanaf dat moment zette de KNVB zelf 'Ons Oranje' op voor de kaartverkoop, maar wordt voor de distributie en de feesten nog steeds gebruik gemaakt van de Supportersclub. Sindsdien slonk het aantal aangesloten fans van ooit zestig- tot zeventigduizend naar 35.000, nog altijd goed voor een meer dan een miljoen aan inkomsten per jaar.