Volledig scherm
De ruïnes van het Romeinse Palmyra © AFP

'Syrisch leger slaat grote aanval van IS bij Palmyra af'

De extremisten van Islamitische Staat (IS) hebben vandaag in het midden van Syrië een grote aanval ondernomen. Ze hebben volgens onder meer het Syrische staatspersbureau SANA met een grote legermacht een poging gedaan de linies van de regeringstroepen ten noordwesten van Palmyra, ruim 200 kilometer ten noordwesten van Damascus, te doorbreken.

Na hevige gevechten waarbij de Syrische militairen luchtsteun kregen, zagen de aanvallers zich gedwongen terug te trekken.

Er zouden zeker zestig soennitische extremisten van IS zijn gedood. Ook verloor IS vier wagens die met explosieven en vier bepantserde SUV's die met mitrailleurs waren uitgerust.

Het IS-offensief zou hebben geleid tot paniek in Palmyra. De moderne stad heet officieel Tadmur en ernaast liggen de ruïnes van het Romeinse Palmyra uit de oudheid. IS veroverde de regio in mei 2015 en richtte enorme verwoestingen aan in Palmyra. Het Syrische leger verdreef IS in maart uit de stad met steun van de Russische luchtmacht en strijders van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah.