Taalvaardigheid eerstejaars studenten van belabberd niveau
Duizenden eerstejaars studenten moeten taaltoetsen Nederlands maken. Hogescholen en universiteiten zijn ontevreden over hun taalniveau.
Het merendeel van de studenten van de Nederlandstalige bacheloropleidingen beschikt niet over het startniveau
Vorige week maakten alle eerstejaars van de faculteit Letteren aan de Radboud Universiteit de taaltoets. De studenten móeten slagen. ,,We willen ze met de neus op de feiten drukken: we hebben bepaalde verwachtingen van ze'', verklaart Odin Dekkers, onderwijsdirecteur van de faculteit.
Op andere opleidingen is de toets vooral een graadmeter om te bepalen hoe goed de studenten zijn. Waar nodig moeten ze zich laten bijspijkeren. Docenten aan de hogescholen en universiteiten zien dat de eerstejaars simpelweg niet spellen of aan de lopende band grammaticafouten maken. In andere gevallen ontbreekt het aan een goede opbouw van teksten.
Resultaten
De resultaten van de studenten zijn niet overal even goed. Aan de VU zakte dit jaar 11 procent van de studenten. De faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) noemt een percentage van 20. Aan de Hogeschool Rotterdam heeft ongeveer de helft extra hulp nodig. En uit een onderzoek van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) bleek het percentage gezakten te schommelen tussen de 14 en 54 procent, afhankelijk van de opleiding.
,,Globaal gezegd beschikt het merendeel van de studenten van de Nederlandstalige bacheloropleidingen bij aanvang van de opleiding niet over het startniveau'', vult Bas Schrijver, woordvoerder van de Haagse Hogeschool, aan. In het eerste jaar lukt het de meeste wel om hun taalvaardigheid flink op te krikken.
Dat is hard nodig, vinden de onderwijsinstellingen, want taalvaardigheid is een belangrijke voorspeller voor studiesucces. Studenten die zich niet op tijd laten bijspijkeren, komen in de problemen bij het schrijven van werkstukken en scripties. Bovendien vallen ze vaker uit, blijkt uit onderzoeken.
Studenten moeten tijdens de gehele studie op taalvaardigheid worden afgerekend
Hulp
De Nederlandse Taalunie vindt dat alle hogescholen en universiteiten standaard energie moeten steken in het verbeteren van de taalvaardigheid. Op veel instellingen heerst nog steeds de gedachte dat studenten vanzelf op een wetenschappelijk niveau komen. Maar, zegt de Taalunie, daar hebben ze hulp bij nodig.
Een toets is niet de oplossing, vindt Peter-Arno Coppen, hoogleraar Vakdidactiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. ,,Studenten moeten tijdens de gehele studie op taalvaardigheid worden afgerekend.'' Middelbare scholen herkennen het probleem. ,,Blijkbaar sluit de behoefte van het vervolgonderwijs niet aan bij wat het voortgezet onderwijs levert'', stelt Stan Termeer van de VO-raad, vast.
Taaleisen
Op de Avans Hogeschool gaan ze juist een stap verder. Daar komen voor alle studenten hogere taaleisen, gedurende de hele studie. In het eerste jaar bepaalt de hogeschool met een taaltoets het niveau. Dat moet tijdens de rest van de opleiding worden opgekrikt. Welke hbo'ers met de strengere regels te maken krijgen, is nog niet bekend.
De hogeschool is druk bezig de plannen te maken. Middelbare scholen kennen de kritiek op het niveau van de leerlingen. ,,Blijkbaar sluit de behoefte van het vervolgonderwijs niet aan bij wat het voortgezet onderwijs levert,'' stelt Stan Termeer, woordvoerder van de VO raad, vast. De sectororganisatie wijst op de discussie over de toekomst van het vak Nederlands. Zo buigt de Tweede Kamer zich over een paar weken over de inhoud van het examen Nederlands.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deelscooters Go Sharing opeens niet meer te gebruiken in heel Nederland, probleem met verzekering
De groene deelscooters van Go Sharing zijn opeens in heel Nederland niet meer te gebruiken. Het bedrijf spreekt van ‘onverwachte omstandigheden’ die het ‘zo snel mogelijk wil verhelpen’, maar Go Sharing wordt al een tijdje geteisterd door problemen. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Britse artiest Gary Glitter vervroegd op vrije voeten
De Britse artiest Gary Glitter is vervroegd vrijgelaten, meldt The Independent. De 78-jarige zanger, die was veroordeeld voor seksueel misbruik, heeft vrijdag na acht jaar de gevangenis in het Engelse Portland verlaten. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
4
Deze jeugdhulpverleners doen het anders, en worden daarvoor door jongeren beloond
Jongeren die zelf in de kou stonden toen ze 18 jaar werden in jeugdzorg, belonen nu hulpverleners die voorkomen dat anderen een soortgelijk lot wacht.
-
Met video32
Kabinet waarschuwt voor structureel personeelstekort: ‘Daar hebben we allemaal last van’
Het zal in allerlei sectoren een probleem blijven om voldoende personeel te vinden. Met die waarschuwing komt het kabinet vandaag. -
-
-
Groningen verbiedt messen op straat
In de gemeente Groningen geldt vanaf 1 maart een verbod op het dragen van messen en andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden, meldt de gemeente vrijdag. Hiermee beoogt de gemeente dat minder mensen slachtoffer worden van geweld met wapens. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.