Volledig scherm
Inzet: Ton Visser © ANP / Fotocollage AD

Taxichauffeur daagt Pechtold uit in lijsttrekkersstrijd

D66-leider Alexander Pechtold is nog niet zeker van het lijsttrekkerschap bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. In ieder geval één tegenkandidaat wil de strijd met hem aangaan: Ton Visser uit het Brabantse Oisterwijk.

Quote

Het wemelt in ons land van mensen met een rafelrand­je

Ton Visser

Visser, die zich op zijn LinkedIn-pagina introduceert als 'schrijver en verhalenverteller, adviseur, taxichauffeur en docent', stond al eens op een onverkiesbare plaats bij de Brabantse Statenverkiezingen. Hij geeft zichzelf geen schijn van kans maar vindt dat partijgenoten iets te kiezen moeten hebben.

In een brief aan Pechtold licht hij zijn kandidatuur toe. Visser schrijft veel capabeler kandidaten te zien dan hijzelf, maar verwacht niet dat zij hun vinger zullen opsteken. Volgens hem zijn daarvoor plausibele redenen: loyaliteit, afwezigheid van ambitie, berekening, verantwooordelijkheidsgevoel. Visser: ,,Het eind van het liedje is dat niemand zijn vinger opsteekt, vrees ik. Ik vind dat een gemis. En voor een partij als D66 beschamend. Hoezo diversiteit? Hoezo vooruit?"

Succes

De Oisterwijker wil zich richten op mensen die minder succesvol zijn dan de gemiddelde D66'er. "Het wemelt in ons land van mensen met een rafelrandje." 

Of Visser daadwerkelijk de enige tegenkandidaat wordt van Pechtold valt nog te bezien. Een woordvoerder van het partijbestuur laat weten dat er zich officieel nog geen tegenkandidaten hebben gemeld. Geïnteresseerde partijleden kunnen zich tot 26 mei melden. Zij moeten minimaal een jaar lid zijn en de contributie hebben betaald en moeten tevens passen bij de profielschets die het D66-congres eerder heeft vastgesteld.