Volledig scherm
© anp

Teeven wil niet onder ede getuigen in pedozaak

Fred Teeven gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank, die hem dwingt onder ede te getuigen over het Rolodexonderzoek naar kindermisbruik onder hooggeplaatste ambtenaren.

Het VVD-Kamerlid zou op 3 juni opnieuw moeten getuigen. Teeven was als officier van justitie betrokken bij dat geheime onderzoek, waarin onder meer drie collega-officieren werden verdacht van misbruik van minderjarige jongens. Tot grote frustratie van de betrokken rechercheurs lekte het onderzoek vroegtijdig uit en zijn de verdenkingen nooit bewezen.

Jongensprostitutie
Teeven was afgelopen maand al opgeroepen in een getuigenverhoor, dat is aangespannen door Bart van Well, een voormalig jongensprostitué. Van Well stelt dat in de jaren '90 jongensprostitutie in Amsterdam werd gedoogd en houdt de overheid verantwoordelijk voor het leed dat hem in die periode is aangedaan. Teeven verklaarde slechts summier over het onderzoek en beriep zich meerdere keren op zijn verschoningsrecht als oud-officier van justitie. De rechtbank heeft dat beroep verworpen.

Op advies van het OM gaat Teeven tegen die beslissing in beroep, zo verklaarde hij vrijdagavond aan het AD. Mocht zijn beroep worden verworpen, dan moet hij alsnog getuigen. Naar verwachting wordt volgende week vrijdag in elk geval oud-topambtenaar Joris Demmink als getuige verhoord.