Volledig scherm
Een arrestatieteam bij de flat van Anis B © anp

Terreurverdachte Anis B. nog niet vervolgd in Nederland

Nederland gaat de Franse terreurverdachte Anis B., die onlangs met veel machtsvertoon werd aangehouden in Rotterdam, voorlopig niet vervolgen. Hij wordt aan Frankrijk uitgeleverd. Dat is voorlopig het standpunt van het Openbaar Ministerie en minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. Definitieve uitspraak volgt op 26 mei.

Dat bleek vrijdag tijdens de behandeling van het uitleveringsverzoek van de Franse justitie bij de rechtbank in Amsterdam.

De Fransen willen B., die de Franse nationaliteit heeft, vervolgen vanwege het voorbereiden van een aanslag in dat land. Hij zou dat samen hebben gedaan met Reda Kriket. Volgens de officier van justitie stonden er op de simkaart van Kriket twee Nederlandse telefoonnummers, die te linken zijn aan het plannen van een aanslag.

Levenslang
B. wil niet aan zijn thuisland worden uitgeleverd vanwege een mogelijk hogere straf en de mogelijke kans op levenslang.

Zijn advocaat vindt een uitleveringsverzoek niet ontvankelijk, omdat B. wordt verdacht van feiten die in Nederland zijn gepleegd - namelijk het bezitten van ruim 3.700 kogels voor kalasjnikovs.

Zij sprak zich verder uit over de gevangenissen in Frankrijk, die 'structurele gebreken' zouden kennen. In een Franse cel komt B. mogelijk onder permanent cameratoezicht, en dat mag niet volgens het Europese Verdrag voor Rechten van de Mens. 

Broeder
De officier van justitie gaf al aan dat B. 'prima in Frankrijk vervolgd kan worden'. Zij noemde Frankrijk ook een 'broeder van het eerste uur' op het gebied van terreurbestrijding.

Twee Algerijnse medeverdachten, die tegelijk met B. in Rotterdam werden aangehouden, worden wel in Nederland vervolgd. Zij worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie in Nederland, België en Frankrijk en het bezit van een grote hoeveelheid munitie. De munitie die in het huis van de Algerijn lag - in totaal 3728 patronen - zou ook een 'terroristisch oogmerk' hebben.