Volledig scherm
PREMIUM
© Shody Careman

The making of Jesse Klaver

Achter de schermenMet een atypische strategie richting de verkiezingen weet GroenLinks-leider Jesse Klaver de ene na de andere poptempel vol te krijgen. Een kijkje achter de schermen van een strak geregisseerde campagne.

Volledig scherm
© Shody Careman
Volledig scherm
© Shody Careman
Quote

Dit oefen ik niet, dat moet straks uit mijn tenen komen

Jesse Klaver

Het wie-doet-me-watgezicht van Jesse Klaver staat strak. Via zijn oordopjes klinken de opzwepende beats van I Gotta Feeling van The Black Eyed Peas. Met hetzelfde nummer zal de GroenLinks-leider straks het podium van TivoliVredenburg opkomen.

Voor hem ligt een stapeltje zachtgele A4'tjes met zijn speech van vanavond. Kort voor 'showtime' is de spanning in zijn opgetrokken schouders gekropen. Vanaf de lift tot aan de wachtruimte pal achter het podium laat hij zijn hoofd hangen, de handen in de zakken.

De druk heeft zich dan al uren opgebouwd. Drie uur voordat Klaver op het podium wordt verwacht, komt hij al met wijd opengesperde mond de lift van de Utrechtse popzaal uitgestapt. Geeuw nummer 1. Er zullen er nog vele volgen. Gapen is Klavers ding. Voorafgaand aan een belangrijke speech volgt de ene geeuw de andere op. ,,Als de spanning komt, ga ik gapen", klinkt het verontschuldigend.

Klaver (30) komt bewust vroeg: hij wil de zaal nog even 'aanvoelen'. Die is nog leeg als de lijsttrekker van GroenLinks voor het eerst achter de katheder gaat staan. Politiek coördinator Christel Kohlmann meldt plechtig dat 'Jesse zijn speech gaat oefenen'. ,,Hij wordt altijd heel zenuwachtig als daar mensen bij zijn."

Klaver oefent alleen delen van zijn toespraak. De aanval op premier en VVD-lijsttrekker Rutte moet goed overkomen, de partij wil dat onderdeel vanavond op alle nieuwssites goed 'geframed' zien. Als Klaver een begin maakt met een ander deel van zijn speech, bedenkt hij zich. ,,Dit oefen ik niet", klinkt het stellig in de richting van zijn team, dat in de zaal op de vooraf bedachte applausmomenten 'whoehoe' roept. ,,Dat moet straks uit mijn tenen komen." Je kunt ook te veel oefenen, zal hij later zeggen. Dan is het niet authentiek meer.

  1. Woede en verbazing bij laatste kampvuur, Thomas ‘herinnert zich helemaal niks’ van eigen uitspraken
    Temptation Island

    Woede en verbazing bij laatste kampvuur, Thomas ‘herinnert zich helemaal niks’ van eigen uitspraken

    Eindelijk was het dan zover voor de stellen van Temptation Island VIPS. Na twaalf dagen de ultieme verleiding te zijn aangegaan, werden zij deze aflevering eindelijk weer herenigd met hun partner. Maar dat verliep minder romantisch dan zij op dag één waarschijnlijk hadden verwacht. Bij Damian en Shirley liepen de gemoederen zelfs zo hoog op, dat ze niet eens meer in hetzelfde busje naar het vliegveld konden worden vervoerd.