Volledig scherm
© Thinkstock

Tiener kan veel te makkelijk bier of sigaretten kopen

Tieners kunnen vaak nog zonder problemen alcohol of sigaretten kopen. Vooral thuisbezorgdiensten en horeca lappen de regels aan hun laars.

Quote

Opnieuw blijven de sportkanti­nes en horeca fors achter

Martin van Rijn
Volledig scherm
Martin van Rijn © ANP

Een groep 17-jarige jongeren deed de afgelopen tijd, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, alsof ze drank of een pakje rookwaar wilden kopen. Dat lukte vaak: bij de aankoop van alcohol slaagde bijna twee derde van alle pogingen, bij tabak kwam ruim de helft van de aankopen tot stand.

De leeftijdsgrens voor de verkoop van licht alcoholische dranken en tabak werd per 1 januari 2014 verhoogd van 16 naar 18 jaar. Maar vooral de naleving van de regels bij de verkoop van drank in horecagelegenheden (26,6 procent) en sportkantines (16,7 procent) laat nu nog steeds te wensen over.

Ook bij de verkoop van sigaretten staat de horeca er niet goed op: de jongeren deden 254 aankooppogingen via tabaksautomaten bij de cafetaria's en horecagelegenheden. Slechts in 52 gevallen werd de leeftijdsgrens correct nageleefd. 

Bezorgen
De grootste boosdoeners zijn thuisbezorgdiensten, die via internet werken. Bij alcoholverkoop werd maar in 2 procent van de gevallen om legitimatie gevraagd bij aflevering. En de aankoop van sigaretten door een minderjarige lukte ruim negen op de tien keer. 

Supermarkten en speciaalzaken houden zich wél veel beter aan het verkoopverbod voor onder de 18 jaar, benadrukt staatssecretaris Martin van Rijn. ,,Opnieuw blijven de sportkantines en horeca fors achter. Daarom vraag ik gemeenten hun lokale toezicht meer te richten op de slecht presterende partijen."

Daling
Gisteravond maakte het Trimbos-instituut bekend dat tussen 2011 en 2015 het percentage jongeren dat dagelijks rookt van 6 naar 3 procent is gedaald. Het percentage jongeren tussen de 12 en 16 jaar dat alcohol drinkt, is gedaald van 38 naar 26. Die afname wordt deels veroorzaakt door de nieuwe wet.

De staatssecretaris vindt het een goede zaak dat jongeren volgens het onderzoek de afgelopen jaren minder zijn gaan drinken. Maar hij noemt het zorgelijk dat veel jongeren drank krijgen van ouders, vrienden, broers en zussen. ,,Ik vraag me af of ouders echt niet weten dat alcohol slecht is voor jongeren die nog in de groei zijn. Het is een misvatting te denken dat er zoiets bestaat als kinderen verstandig leren drinken.''

  1. Ook buitenlandse aandacht voor nieuws over gezin dat jarenlang in Drentse schuilkelder verbleef

    Ook buitenland­se aandacht voor nieuws over gezin dat jarenlang in Drentse schuilkel­der verbleef

    Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland is er inmiddels volop aandacht voor de ontdekking van een gezin dat minstens negen jaar in een Drentse schuilkelder verbleef. De BBC, de Süddeutsche Zeitung en Kronen Zeitung besteden onder andere aandacht aan de ‘uitzonderlijke situatie', zoals burgemeester Roger de Groot van de gemeente De Wolden het nieuws vanmiddag omschreef tijdens een persconferentie.