Aangeboden door DAGJEWELLNESS.NL
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
Wellnessritueel Snoezelen: Ga even offline. © DAGJEWELLNESS.NL

Tijd voor een digitale detox in de sauna

DAGJEWELLNESS.NLMensen die minder tijd aan hun mobiele telefoon besteden, voelen zich gelukkiger en kunnen zich beter concentreren. Het is daarom goed regelmatig een digitale detox in te plannen. Dat regel je zo: pak nog één keer die telefoon en boek een wellnessdag in de sauna. Daar krijgt je mobieltje een rustdag in je locker, terwijl jouw lichaam en geest een dag lang totaal kunnen ontspannen.

De sauna is een van de weinige plekken in Nederland waar je gemakkelijk een dag offline doorbrengt: na binnenkomst laat je je mobieltje verplicht achter in je locker. Veel mensen zijn aan het einde van hun bezoek verbaasd dat ze moeiteloos een dag zonder mobiel hebben doorgebracht. Natuurlijk zijn de mobiele telefoon en mobiel internet geweldige uitvindingen. Navigatie die zich aanpast aan de situatie op de weg, een restaurant in de omgeving vinden dat open is op maandagavond, even snel een mailtje sturen naar een klant terwijl je in de rij staat bij de kassa: het bespaart ons veel tijd. Maar we gebruiken de telefoon inmiddels meer dan we hem nodig hebben. Want zeg eens eerlijk: hoe vaak check jij je telefoon per dag? Het echte antwoord (je kunt een app downloaden die het bijhoudt) is vaak schrikbarend. Volgens onderzoeken kijken we gemiddeld 65 keer per dag op onze telefoon. Pushberichten en meldingen van e-mail, Twitter, Facebook, Instagram, Whatsapp, Snapchat, YouTube en andere apps zorgen ervoor dat we direct naar onze telefoon grijpen. Ons brein kan niet anders: met elke melding wordt een beetje van de neurotransmitter dopamine in onze hersenen aangemaakt. Dopamine zorgt ervoor dat je hersenen altijd ‘meer’ willen. Met andere woorden: ons handige mobieltje werkt verslavend. De paradox is: we snakken met zijn allen naar meer qualitytime met geliefden en vrienden, naar meer ontspanning en meer vrije tijd. Tegelijkertijd hebben we er moeite mee om ons los te rukken van onze schermen. En dat kóst juist tijd en levert stress op.

Volledig scherm
Tijdens jouw saunadag ben je écht even offline © DAGJEWELLNESS.NL

Broodnodige rust

Een dagje wellness laat zien dat je best zonder je telefoon kunt. En dat ook nog eens zonder dat het moeite kost. Er zijn inmiddels boeken vol geschreven over de digitale detox. Check bijvoorbeeld ‘Ik maak het uit – Een gezonde relatie met je smartphone’ van de Amerikaanse schrijfster Catharine Price, of ‘Digital Detox’ van de Belgische Florence Pérès. Je kunt er zelfs cursussen voor doen en er zijn hotels waar je een 48-uurs digital detox arrangement kunt boeken. Vakantieparken gooien hun routers de deur uit en adverteren daarmee. Vriendengroepen spreken af om tijdens afspraken hun telefoons in een kast te leggen, zodat ze een avond ongestoord kunnen praten en lachen (tip!). Maar met een wellnessdag in de sauna sla je minstens drie vliegen in één klap. Behalve dat je een dag offline bent en daarmee je brein de broodnodige rust geeft, doet het ook je lichaam goed. Ga je samen met een vriend(in) of je partner, dan creëer je daarnaast tijd die je ongestoord samen kunt doorbrengen.

Je hebt in de sauna een hele dag voor de boeg waarin je lichaam en geest zich volledig kunnen ontspannen. Warme baden, hete sauna’s, koude dompelbaden (als je dat durft, afkoelen onder de douche kan natuurlijk ook), zwemmen en wandelen door de tuin. Tussendoor ga je lunchen, dineren of gewoon even koffiedrinken in een van de restaurants, lees je een boek of tijdschrift in de tuin of in de relaxruimte en kun je ongestoord bijpraten met je partner of vriend(in). Wil je het helemaal goed aanpakken: in sommige resorts kun je het wellnessritueel Snoezelen reserveren. Daarbij worden meerdere zintuigen tegelijk gestimuleerd met muziek, geur en aanraking. De zestig minuten durende sessie, waarbij je diverse korte massages en een gezichtsmasker krijgt, werkt ontspannend voor lichaam en geest.

Volledig scherm
Een dagje wellness laat zien dat je best zonder je telefoon kunt. © DAGJEWELLNESS.NL

Kleine actie, grote winst

De voordelen van een dagje digitale detox in de sauna? Mensen die minder tijd op hun telefoon doorbrengen, kunnen zich volgens onderzoeken beter concentreren, hebben meer focus, maken minder stresshormonen aan, slapen beter, zijn productiever op hun werk én hebben betere relaties met familie, gezinsleden en vrienden. Doe je een digitale detox in een wellnessresort, dan worden die effecten nog eens versterkt. Zweeds onderzoek toont aan dat je lichaam in de sauna serotonine aanmaakt, een stofje dat ervoor zorgt dat je je relaxed voelt. Bovendien krijgt je immuunsysteem een boost en raak je door het zweten veel afvalstoffen kwijt, met een stralende huid als gevolg. Grote winst dus, met slechts een kleine actie: boek een saunabezoek en leg die telefoon een dag opzij.

Meer weten? Kijk op dagjewellness.nl