Volledig scherm
Het kindje en haar moeder werden in 2011 in het zwembad geraakt door een geluidsbox die van het plafond loskwam en bovenop hen viel. © Toby de Kort/Bart Meesters

Tilburg voor rechter om dood baby in zwembad

De gemeente Tilburg staat vandaag, vijf jaar na dato, terecht voor het dodelijke ongeval in zwembad Reeshof. Twee geluidsboxen vielen er naar beneden. Het kostte een vijf maanden oude baby het leven, haar moeder raakte gewond. Waarom vindt deze rechtszaak plaats? Waar kan het toe leiden?

Quote

Het is complex om uit te zoeken wie en wat er allemaal mee te maken had

Woordvoerster van het OM

1. Waarom nu pas een strafzaak tegen de gemeente?
De gemeente staat terecht op verdenking van dood door schuld. In november 2011 kwamen twee geluidsboxen naar beneden in zwembad Reeshof, wat een vijf maanden oude baby het leven kostte en haar moeder verwondde. Na onafhankelijk onderzoek trok burgemeester Peter Noordanus direct het boetekleed aan: de gemeente was 'ernstig nalatig' geweest. Bekend was dat bouten en kabels konden doorroesten en vervangen hadden moeten worden.

De juridische werkelijkheid is echter anders. ,,Het is complex om uit te zoeken wie en wat er allemaal mee te maken had", zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. ,,Eerder concludeerden we al dat er onvoldoende basis was om twee medewerkers te vervolgen. Daarmee blijft de gemeente als rechtspersoon over. Maar het heeft lang geduurd, daar draai ik niet omheen."

2. Wat heeft het voor zin; een strafzaak tegen de gemeente?
,,Je krijgt de baby er nooit mee terug, helaas", zegt de woordvoerster van het OM. ,,Maar we willen duidelijk maken: dit mag nooit meer gebeuren, punt!"

3. Welke straf kan de gemeente krijgen?
Een boete tot 20.500 euro, maar de rechter kan een categorie hoger gaan (tot 81.000 euro) als hij dat passend acht. ,,Je kunt een rechtspersoon nu eenmaal moeilijk een taakstraf opleggen", zegt Rick Robroek, universitair docent aan de juridische faculteit in Groningen.

Quote

Je kunt een rechtsper­soon nu eenmaal moeilijk een taakstraf opleggen

Rick Robroek, universitair docent in Groningen

4 .Worden overheden vaker vervolgd?
Het gebeurt maar zelden. Lange tijd kon het helemaal niet, later maakte de wetgever het wel mogelijk, behalve voor exclusieve overheidstaken zoals het verlenen van vergunningen. Dat heeft te maken met het gelijkheidsbeginsel. Een onderneming die een zwembad runt, kan ook worden vervolgd.

5. Heeft de gemeente haar lesje niet allang geleerd?
Daar lijkt het wel op. Voor bestuurders had de affaire geen gevolgen. Maar het veiligheidsbeleid is onmiskenbaar aangescherpt. Zowel voor de veiligheid van gebouwen als bij evenementen.

6. Gaat het ook om genoegdoening voor het getroffen gezin?
In principe wel, maar de familie laat weten tevreden te zijn met de manier waarop gemeente en justitie de zaak afhandelen. ,,De moeder is definitief en goed hersteld van het hoofdletsel dat ze bij het ongeval opliep", zegt advocaat Rob Baetens. ,,De ouders moeten deze verschrikkelijke gebeurtenis met zich meeslepen, maar ze willen door met hun leven."

Quote

De ouders moeten deze verschrik­ke­lij­ke gebeurte­nis met zich meeslepen, maar ze willen door met hun leven

Advocaat Rob Baetens