Volledig scherm
© EPA

Titelverdediger grootste neus van de wereld wint opnieuw

De Nederlander Hans Roest kan een bijzondere titel opnieuw achter zijn naam schrijven: hij heeft de grootste neus. 65,9 millimeter lang en 52,52 millimeter breed (opgeteld 118,42 mm) en daarmee is hij wereldkampioen Grote Neuzen.

Volledig scherm
© EPA

De inwoner van Leiderdorp verdedigde de titel dit weekeinde in Duitsland. Roest was blij dat hij zijn titel kon verdedigen, maar: ,,In Nederland zijn er mensen met nog vele grotere neuzen'', zei hij na afloop van de wedstrijd in de plaats Langenbruck in Beieren.

Verbroedering
Hij vond het erg grappig om mee te doen. ,,Een gezellig feest vol verbroedering'', noemde hij het. De wedstrijd wordt elke vijf jaar gehouden en is een initiatief van een vereniging die zichzelf de Eerste Neuzenclub van de Wereld noemt.

Aan de wedstrijd doen lange, smalle, knollen- en aardappelneuzen mee, uit onder meer uit Italië, Zweden en Oostenrijk. Bij de vrouwen won iemand uit de regio, Susanne Kloiber. Zij is de trotse bezitter van een neus die lengte plus breedte totaal 103,55 millimeter meet. ,,Mensen met grote neuzen zijn vrolijke, gezellige mensen'', meent zij.

Volledig scherm
© EPA
  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’