Volledig scherm
© anp

Toekomst V&D pas komende maand duidelijk

De twee bewindvoerders van V&D besluiten pas in de loop van januari of een doorstart mogelijk is. Het plan om deze week al de belangrijkste drie tot vijf toekomstopties voor het noodlijdende warenhuis op een rij te zetten, is uitgesteld. Dat vertellen ingewijden aan het AD.

Quote

Een peloton accoun­tants spit momenteel de boeken door en brengt de vorderin­gen van schuldei­sers in kaart

Hooggeplaatste medewerker V&D
Vroom en Dreesmann verkeert sinds begin vorige week in surséance
Volledig scherm
Vroom en Dreesmann verkeert sinds begin vorige week in surséance © ANP

De bewindvoerders hebben momenteel hun handen vol om alle vorderingen van schuldeisers in kaart te brengen. Een peloton van accountants spit op het V&D-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid de boeken minutieus door, vertelt een medewerker met kennis van zaken. ,,Ze proberen de kluwen tussen V&D en La Place te ontwarren, zodat duidelijk is wie bij een eventueel faillissement straks als eerste wordt betaald."

Het uitstel betekent niet noodzakerlijkerwijs dat een faillissement eveneens later volgt. Het bankroet van V&D kan ieder moment worden uitgesproken. Een bericht in De Telegraaf dat de bewindvoerders gistermiddag al faillissement hadden aangevraagd klopt echter niet. ,,Een hoax," stelt V&D-woordvoerder Edwin van Wijk desgevraagd.

Hij bevestigt dat de bewindvoerders voorlopig niet voldoende aan de toekomstscenario's zijn toegekomen. Tientallen partijen zouden interesse hebben getoond voor delen van V&D en/of La place.

La Place
De V&D-directie ziet graag dat de best presterende warenhuizen samen met La Place een doorstart maken, schreef deze krant afgelopen week. Het zou gaan om zo'n 30 van de ruim 60 vestigingen. Ze zijn vooral gevestigd in de grote(re) steden.

Eigenaar Sun Capital wil La Place juist te gelde maken en de vijftig losse filialen van de succesvolle restaurantketen apart verkopen. Dit zou zo'n 40 tot 45 miljoen euro kunnen opbrengen. Sun zou daarmee zijn verliezen - sinds de aankoop van V&D in 2010 investeerde het private equityfonds al ruim 212 miljoen euro - flink terug kunnen brengen.

Zowel de directie als Sun hebben dat echter niet voor het zeggen. De bewindvoerders zijn nu aan zet. Zij moeten de beste optie kiezen voor V&D dat sinds vorige week in surséance van betaling verkeert.

Leveranciers
V&D en La Place draaien ondertussen gewoon door en zullen komende tijd openblijven. Weliswaar hebben de meeste leveranciers de bevoorrading gestaakt, maar volgens het warenhuis liggen er nog genoeg voorraden in de magazijnen van het distributiecentrum in Nieuwegein om nog weken vooruit te kunnen.

Dat de webshop is gesloten en die voorraad ook voor de winkels beschikbaar is, helpt ook.

In het distributiecentrum komen geen nieuwe vrachtwagens met spullen meer aan. De meeste leveranciers hebben de bevoorrading gestaakt.
Volledig scherm
In het distributiecentrum komen geen nieuwe vrachtwagens met spullen meer aan. De meeste leveranciers hebben de bevoorrading gestaakt. © anp