Volledig scherm
Remon Bruinsma verdween in de vroege ochtend van 1 december na een avondje stappen in Leeuwarden. © Facebook/Google Maps

Toxicologisch rapport toont alcohol in bloed Friese Remon Bruinsma aan

In het bloed van de 19-jarige Remon Bruinsma uit Zwaagwesteinde is alcohol aangetroffen. Dat meldt de politie Friesland. Al langer werd vermoed dat Remon, die op 1 januari dood werd gevonden, gedronken had.

Het alcoholgebruik was tot op heden nog niet aangetoond. In het bloed van Remon zijn vooralsnog geen sporen van andere verdovende middelen gevonden. De uitslag van het toxicologisch onderzoek geldt als een voorlopige uitslag. De komende tijd wordt er door het NFI nog specifieker onderzoek gedaan. De resultaten daarvan worden in de loop van volgende week verwacht. 

Remon Bruinsma verdween in de nacht van 30 november op 1 december 2017 na een avond stappen in Leeuwarden. Hij werd voor het laatst gezien toen hij 's nachts rond 02.00 uur een kroeg aan de Leeuwarder Nieuwestad verliet. ,,Hij leek redelijk dronken", vertelde zijn tweelingbroer Alex achteraf, die zijn broer op camerabeelden bekeek. ,,De politie heeft hem erop gewezen dat ze wel een taxi wilden bellen. Of hij moest zelf naar huis gaan. Hij antwoordde dat hij het wel zelf zou regelen.”

Remon zou bij een klasgenoot blijven slapen, maar kwam daar nooit aan. Zijn telefoon werd later bij een filiaal van C&A in de buurt teruggevonden. Van Remon ontbrak sindsdien - ondanks intensieve zoektochten door de politie, zijn familie, vrienden, bekenden en vrijwilligers - nog ieder spoor.

Het lichaam van Remon werd uiteindelijk pas op nieuwsjaarsdag gevonden, een maand na zijn vermissing. Een voorbijganger ontdekte het stoffelijk overschot aan het begin van de middag in de Noorder Stadsgracht, ter hoogte van de Noorderbrug in Leeuwarden, zo'n tien minuten lopen van de plek waar hij voor het laatst is gezien. De politie gaat er vanuit dat Remon verdronken is. Tijdens de sectie op het lichaam is geen in- en uitwendig letsel aangetroffen, waardoor de doodsoorzaak passend is bij verdrinking. 

Advocaat 

De moeder van Remon heeft op Facebook aangegeven dat de familie met een advocaat een eigen onafhankelijk onderzoek in wil stellen. ,,Wij zijn het onze Remon verplicht om alles grondig uit te zoeken hoe hem dit allemaal kon gebeuren", schrijft ze. 

De reden voor het onderzoek is dat de nabestaanden zeker willen weten dat er niets over het hoofd wordt gezien. ,,Wij willen dat we kunnen zeggen dat we alles hebben gedaan om duidelijkheid te krijgen." De familie heeft gevraagd om financiële hulp vanwege de kosten die het onderzoek met zich mee brengt. 

Volledig scherm
Hulpdiensten aan het werk op de plek waar in het water van de Noordersingel in Leeuwarden een stoffelijk overschot is gevonden. © ANP