Volledig scherm
© EPA

Turkije roept ambassadeur VS op het matje vanwege vechtpartij

Turkije heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen naar aanleiding van de vechtpartij tussen Turkse beveiligers en betogers vorige week in Washington. Hij moet zich volgens Ankara verantwoorden voor de 'agressieve en onprofessionele behandeling' van de Turkse bodyguards door Amerikaanse politie.

Bij een demonstratie in Washington raakten voor de residentie van de Turkse ambassadeur negen mensen gewond. Dat gebeurde nadat het veiligheidspersoneel van de Turkse president Erdogan slaags raakte met demonstranten.

De politiechef van Washington noemde het incident een 'brute aanval' op een vreedzaam protest. Turkije wees juist de Koerdische PKK, met wie het land op vijandige voet staat, aan als schuldige van de vechtpartij. Ook zegt Ankara dat de Amerikaanse autoriteiten niet in staat waren voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen tijdens het bezoek. 

Erdogan keek toe

Later bleek uit beelden dat president Erdogan, op staatsbezoek in de VS, de vechtpartij van een afstand gadesloeg. Het leek erop dat hij zelf zijn beveiligers opdracht gaf voor de knokpartij.

Amerikaanse politici spraken hun afschuw uit over het incident. Republikein John McCain riep op om de Turkse ambassadeur direct het land uit te zetten. Die is inmiddels ook op het matje geroepen.