Volledig scherm
© afp

'Turkije zette in Duitsland gepakte verdachte uit naar Nederland'

De politie heeft twee verdachten aangehouden in Duitsland op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel. Zowel in Gießen als in Düsseldorf werd een man aangehouden, meldt Der Spiegel vrijdag. Eén van hen werd in de zomer van 2015 door Turkije naar Amsterdam gestuurd.

De aanhouding in Düsseldorf vond donderdagmiddag al plaats. Het gaat daarbij om een man die net als de Brusselse aanslagpleger Khalid El Bakraoui in de zomer van 2015 door Turkije naar Amsterdam werd gestuurd, omdat hij zich volgens de Turkse autoriteiten bij de islamitische extremisten in Syrië wilde aansluiten.

De man die woensdag al in Gießen werd aangehouden, zou op de dag van de aanslagen in Brussel twee verdachte sms'jes hebben gekregen. In een van die berichtjes stond de naam van Khalid El Bakraoui. Het tweede bericht bestond alleen uit het Franse woord 'fin' (einde) en werd drie minuten gestuurd voordat Bakraoui zichzelf opblies in een metrowagon bij station Maalbeek.

El Bakraoui
Ook Ibrahim El Bakraoui werd in juli door Turkije uitgezet naar Nederland. Omdat hij niet internationaal gesignaleerd stond, is hij niet opgemerkt.

De verdachte uit Düsseldorf is mogelijk de Duitser die tegelijk met El Bakraoui naar Schiphol vloog, zoals donderdag bleek uit een brief van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Van der Steur refereerde aan een Duitser, maar kon op verzoek van Duitsland geen verder informatie over die man vrijgeven.