Istanbul
Volledig scherm
Istanbul © anp

Turkse overheid zou kerstviering verbieden op school

De Turkse autoriteiten zouden de kerstviering op een Duitse middelbare school in Istanbul hebben verboden. Er zou niets mogen worden verteld over het feest en zingen zou ook niet mogen. De school zelf ontkent en stelt dat leerlingen het feest zelfs binnen schooluren mogen vieren.

,,De Turkse schoolleiding heeft meegedeeld dat er in de lessen voortaan niet meer mag worden verteld over en gewerkt worden aan kerstgebruiken en het christelijke feest en dat er ook niet meer over gezongen mag worden'', staat in een e-mail, die de Duitse afdeling van het Istanbul Lisesi heeft ontvangen. De school zelf zegt dat er geen enkele mededeling van de autoriteiten is ontvangen.

Schoolkoor
Ook de deelname van het schoolkoor aan het traditionele kerstconcert bij het Duitse consulaat afgelopen dinsdag zou door de Turkse leiding kort zijn onderbroken. De 35 Duitse leerkrachten op het Istanbul Lisesi zijn en worden betaald door de Bondsrepubliek. De traditionele eliteschool wordt uitsluitend door Turkse leerlingen bezocht en is een erkende Duitse school in het buitenland.

De school is voortgekomen uit een cultureel akkoord tussen Duitsland en Turkije, waarbij tachtig Duitse leraren zijn gedetacheerd op een aantal scholen in Turkije. Het Duitse personeel heeft zijn eigen afdelingshoofd, maar de Turkse schoolleiding heeft het laatste woord.